Groepsreizen Australië

Groepsreizen Australië

Australië is zowel een land als een compleet continent. In feite is het een groot eiland wat in het noorden grenst aan de Arafurazee, de Timorzee, de Straat Torres en de Golf van Carpentaria, in het oosten aan de Tasmanzee en de Koraalzee, ten zuiden aan de Grote Australische Bocht, de Straat Bass en de Indische Oceaan die ook het westen van Australië begrenst. PERSOONLIJK ADVIES? Met een prachtige flora en fauna is Australië uitermate geschikt voor de liefhebbers van de natuur, maar er is ook zat te bezichtigen in de vele musea. Zo kunt u tijdens uw rondreis Australië een bezoekje brengen aan de Art Gallery of New South Wales. Dit museum is te vinden in Sydney en het is hét kunstmuseum van New South Wales en Sydney en ook een van de meest culturele instellingen van Australië. Australie heeft diverse natuurparken, zoals het Nationaal park Uluru-Kata Tjuta, het Nationaal park Kakadu, het Groot Barrièrerif en het Willandramerengebied. Voor ieder wat wils dus!

Advertenties van onze partners

Tijdens uw rondreis Australië zal het u waarschijnlijk opvallen dat alle denkbare keukens hier wel te vinden zijn, voornamelijk in Sydney en Melbourne. Australiërs gaan vaak uit eten en dit zorgt er dan ook voor dat er ontzettend veel restaurants zijn. Wat een typisch Australisch gerecht is, is de meat pie; die mag u niet missen tijdens uw rondreis Australië. De wortels van de Australische keuken liggen in die van de Engelse keuken, maar uiteindelijk heeft Australië de beste elementen van diverse eetculturen overgenomen dankzij de naoorlogse immigranten. Deze keuken is dus een mix van invloeden vanuit de hele wereld. De officiële taal van Australië is het Engels en de munteenheid is de Australische dollar.

Bezienswaardigheden in Australië

Dit moet u gezien hebben op een groepsreis Australië! Ten eerste de eerdergenoemde Art Gallery of New South Wales, gelegen in Sydney. Dit is een van de meest culturele instelling van het land en tevens hét kunstmuseum van Sydney en New South Wales. In dit museum zijn bijna veertig tentoonstellingen naast de diverse bijzondere collecties uit Europa, Australië en Azië. De tentoonstellingen zijn elke keer anders dus het is aan te raden van tevoren even de site te bekijken om te zien of er iets tussen zit wat u aantrekt. Dit museum is tevens de plaats waar onder andere de Wynneprijs, de Archibaldprijs en de Sumanprijs uitgereikt worden. Het Nationaal park Uluru-Kata Tjuta is ook zeker een bezoek waard. Dit park is gelegen in het Australische Noordelijk Territorium in het centrum van het land, dit wordt ook wel het Rode Centrum genoemd. De bekendheid heeft dit park met name verkregen door de rots Uluru, ook bekend als Ayers Rock. Ook de rotsformatie Kata Tjuta vindt u in dit gebied. Deze twee rotsformaties tezamen vormen de belangrijkste geologische attracties van het gebied. De rode rotsen torenen hoog boven het voornamelijk vlakke woestijnlandschap uit en vooral tijdens zonsondergang en zonsopgang bieden ze fenomenale uitzichten. De flora en fauna in dit park is ook zeer uitgebreid, zo leven er 73 reptielensoorten, 27 typisch Australische zoogdiersoorten en zijn er meer dan 500 plantensoorten te vinden. Het is verstandig rekening te houden met de periode, want ’s zomers kan het in dit gebied meer dan 45 °C worden. Wanneer u een eendaagse trip te kort vindt voor dit gebied kunt u er ook voor kiezen om te overnachten, er is namelijk een resort bij het park waar diverse voorzieningen aanwezig zijn. Het grootste koraalrif ter wereld is het Groot Barrièrerif. Gelegen in de Koraalzee strekt dit rif zich uit over een lengte van meer dan tweeduizend kilometer. Het is een belangrijk natuurlijk gebied en staat sinds 1981 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Er worden diverse toeristische activiteiten georganiseerd zoals rondvaarten en duiktochten. Deze activiteiten worden voornamelijk georganiseerd vanuit plaatsen als Townsville en Cairns en het is zeker een aanrader om eens een kijkje te nemen bij dit rif!

Natuur en landschap

Het merendeel van Australië, ongeveer driekwart van de totale oppervlakte, is woestijn, maar Australie bestaat niet alleen uit woestijnen. Zo zijn er in het noordoosten regenwouden. Wat verder naar het zuiden zijn het subtropische regenwouden en in de hete binnenlanden zijn er ook savanne- en steppeachtige gebieden genaamde de Scrublands. Aan de oostkust is de hoogste berg te vinden, Mount Kosciuzko, van maar liefst 2228 meter hoog en hier vindt u de grote bergketens. Er heerst een droog klimaat in Australië, wat er voor zorgt dat er rivieren gedurende bepaalde tijden in het jaar volledig droog staan. De meeste diersoorten zijn te vinden in de regenwouden, maar ook in de warme binnenlanden zijn dieren te vinden. Zo leven de kangoeroes in de Scrublands. De buideldieren die in Australië te vinden zijn, zijn uniek. Dit komt mede doordat ze leven op een eiland afgesloten van de buitenwereld.

Unieke bezienswaardigheden

Wat absoluut een unieke bezienswaardigheid is in Australië is het Willandramerengebied. Dit gebied is gelegen in New South Wales en is een merengebied van 240.000 hectare groot. Opgedroogde zoutmeren, bos en zandduinen zijn hier te vinden. Dit gebied staat sinds 1981 op de UNESCO Werelderfgoedlijst aangezien er nog steeds bijzondere geologische processen aan de gang zijn. Ook laat dit gebied de belangrijkste elementen van de evolutie op aarde zien. De meren die in dit gebied te vinden zijn stammen uit het pleistoceen. Ook is dit de oudste crematieplek die bekend is, in 1968 werden er resten van een gecremeerde vrouw gevonden die zo’n 26.000 jaar geleden is gecremeerd. Dit gebied staat garant voor zowel een prachtig stukje historie als een prachtig natuurgebied en is het bezoeken meer dan waard!

Algemene informatie Australië

Australië heeft 21.262.641 inwoners en een totale oppervlakte van 7.741.220 km². Het land wordt omringt door zeeën wat het tot een eiland maakt. Het noorden grenst aan de Arafurazee, de Timorzee, de Straat Torres en de Golf van Carpentaria, in het oosten grenst het aan de Tasmanzee en de Koraalzee, ten zuiden aan de Grote Australische Bocht, de Straat Bass en de Indische Oceaan die ook het westen van Australië begrenst. Australië beslaat meerdere tijdzones. Het tijdsverschil is dus niet voor het gehele land te benoemen. Om hier een overzicht over te hebben is Australië verdeeld in drie zones, de Eastern Standard Timewaar het tien uur later is dan in Nederland, de Central Australian Time, waar het acht en een half uur later is dan in Nederland, en de Western Standard Time waar het 7 uur later is dan in Nederland. .

Feestdagen

Enkele typisch Australische feestdagen zijn ANZAC Day, wat gevierd wordt op 25 april. Op deze dag worden de Nieuw-Zeelandse en Australische militairen herdacht die in verschillende oorlogen gevallen zijn. Op de tweede maandag in juni wordt Queen’s Birthday gevierd. Dit feest gaat gepaard met veel vuurwerk en geeft meteen het begin van het Australische sneeuwseizoen aan. Op 31 juli wordt Boomplantdag gevierd, dit is een nationale feestdag.

Wist u dat?

Maar liefst 92% van de totale bevolking van Australië van Europese afkomst is. Ook zijn de meeste inheemse diersoorten in Australië vegetarisch en komen roofdieren weinig tot niet voor.

Cultuur in Australië

De Australische keuken is een mix van de beste elementen van diverse eetculturen. Ook is het gebruikelijk voor de locale bevolking om regelmatig uit eten te gaan en een van de populairste sociale bezigheden is barbecueën. Sporten is ook geliefd onder de Australiërs, zo zijn tennis, cricket, Australian football, hockey en golfsurfen veel voorkomende sporten. Uitrusten en bijkomen doen de meeste Australiërs in de natuurreservaten of parken. De meest voorkomende religie in Australië is het Christendom, maar liefst 64% van de bevolking is Christelijk.

Toeristen

De Australiërs staan er om bekend dat ze makkelijk in de omgang zijn. Tijdens uw groepsreis Australië maken de locale inwoners een praatje met u en zorgen dat u zich op uw gemak voelt. Over het algemeen is het een sociaal volk en ze behandelen toeristen met respect en zullen helpen waar mogelijk. Er zijn in Australië veel verschillende restaurants met bijna elke denkbare keuken. Fooien zijn niet overal gebruikelijk, tenzij de service echt perfect was. De fooien hebben dan meestal een maximum van 10% bovenop het totaalbedrag. De prijzen in Australië zijn over het algemeen ongeveer gelijk aan de prijzen in Nederland.

Klimaat in Australië

In Australië begint de lente in september en duurt tot en met november, de zomer start in december en duurt tot en met februari, de herfst begint in maart en duurt tot en met mei en de winter start in juni en duurt tot en met augustus. Kortom, de seizoenen zijn precies omgedraaid wanneer u dit vergelijkt met de seizoenen in Nederland. Het grootste deel van Australië heeft te maken met een subtropisch klimaat, alleen in het uiterste noorden is er een tropisch klimaat. Het gebied met het subtropische klimaat is het hele jaar door aangenaam, het kan in de zomer wel behoorlijk warm worden. Het midden van Australië heeft een woestijnklimaat, de temperaturen kunnen in de zomer ontzettend hoog oplopen en in de winter koelt het voornamelijk ’s nachts flink af. Het droge seizoen in dit gebied duurt meer dan acht maanden. De grote steden zoals Perth, Adelaide en Sydney hebben een mediterraan klimaat. Hier zijn de zomers warm en de winters mild.

Beste vakantieperiode Australië

Wanneer u naar het meest noordelijke deel van Australië gaat is de periode mei tot en met november hiervoor het meest geschikt. De temperatuur is dan een stuk aangenamer dan wanneer u in de Australische zomer gaat. In het zuiden is het mogelijk om te skiën in de winter terwijl de zomers warm zijn, afhankelijk van uw wensen kunt u zelf de beste periode uitkiezen.

Vaccinatie

Wanneer u een groepsreis Australië gaat maken is het niet noodzakelijk om u te laten vaccineren.

Reisdocument en visum

Uw paspoort moet nog minstens drie maanden geldig zijn bij terugkomst in Nederland wanneer u naar Australië gaat. U heeft ook een visum nodig om Australië binnen te komen. Een visum voor drie maanden is gratis en kunt u aanvragen bij de Australische ambassade in Nederland.

Bagage

De maximum hoeveelheid bagage is per reisorganisatie verschillend. Over het algemeen geld een maximum van 20 kilo per persoon maar het is verstandig dit na te vragen bij uw reisorganisatie. Let er op dat wanneer u bepaalde producten voor uw groepsreis Australië moet aangeven bij de douane, zoals voedsel of kruiden. Het is verstandig voor uw vertrek even na te kijken wat u wel of niet mag invoeren zodat u niet voor verassingen komt te staan.

Elektriciteit

De netspanning in Australië is 240 tot 250 volt. De stopcontacten zijn gemaakt voor een 3 puntsstekker dus het is verstandig om een wereldstekker of verloopstekker mee te nemen. Ook is het aan te raden om even te controleren of uw apparaat dit voltage aan kan.

Eten en Drinken

Het kraanwater is in principe te drinken. Het kan in sommige gebieden echter wel zo zijn dat er een beetje een chloorsmaak aan zit. Wanneer u dit niet prefereert, kunt u overal flessen bronwater kopen. Uit eten gaan is in Australië de normaalste zaak van de wereld en de locale bevolking doet dit dan ook regelmatig. Er zijn veel restaurants te vinden waar u heerlijk kunt gaan dineren en zo ongeveer elke keuken is vertegenwoordigd. Door de diverse invloeden uit andere keukens is het aanbod ontzettend uitgebreid en is er voor ieder wat wils.

Geld

In Australië betaalt men met de Australische doller (AUD). Het is verstandig er voor te zorgen dat u een creditcard heeft tijdens uw groepsreis Australië, aangezien u hiermee overal terecht kan. U kunt wel met een gewone pinpas geld opnemen bij de ATM’s. Fooi geven is in Australië niet gebruikelijk. Dit gebeurd eigenlijk alleen wanneer de service echt heel goed was. De fooi gaat dan tot 10%. Wanneer u per taxi reist wordt het bedrag vaak iets naar boven afgerond, maar een expliciete fooi is niet nodig. Afdingen is niet gebruikelijk in Australië, de winkels hebben vaste prijzen.

Veiligheid

Houd altijd uw waardevolle spullen in de gaten of berg deze op in een kluis. Zakkenrollers komen ook in Australië voor, dus houd hier rekening mee.

Offerte groepsreis Australië? Klik hier