Groepsreizen Costa Rica

Groepsreizen Costa Rica

Costa Rica ligt in Midden-Amerika en grenst aan Panama en Nicaragua aan de landzijden. Aan twee kanten grenst het land aan de oceaan, aan de westkust aan de Pacific en aan de oostkust aan de Caribische Zee. Wanneer u een groepsreis Costa Rica maakt zult u versteld staan van de prachtige natuur die u hier zult zien. Het land is werkelijk van alle markten thuis, zo zijn er vulkanen, maar ook laagvlaktes, hoogvlaktes en tropische regenwouden. Er zijn diverse nationale parken met de meest uiteenlopende dier- en plantensoorten waar u doorheen kunt wandelen of varen. Voor de zonaanbidders is het ook prima vertoeven in dit land, het klimaat is aangenaam en het hele jaar door is het warm in Costa Rica. De stranden zijn mooi en er zijn zowel zand- als kiezelstranden. Wanneer u gaat snorkelen zult u de meest prachtige vissen zien zwemmen. De officiële landstaal van Costa Rica is Spaans en de bevolking is hoffelijk, vriendelijk en discreet. De keuken is zeer gevarieerd. Er wordt standaard rijst geserveerd bij gerechten en de overige ingrediënten zijn vaak fruit, groenten, vlees of vis.

Advertenties van onze partners

Bezienswaardigheden in Costa Rica

Dit moet u gezien hebben op een groepsreis Costa Rica! Ten eerste de plaats Cahuita. Tot voor kort kende dit plaatsje slechts een telefoonnummer en met 3500 inwoners is het een dorpje. Tot 1975 was Cahuita alleen bereikbaar per kano, tegenwoordig kunt u per busje of te voet. Wanneer u hier aankomt zult u versteld staan van wat u ziet, Cahuita is een oase van rust en het lijkt wel alsof de tijd hier heeft stil gestaan. Dit alles maakt dit dorp tot een fantastische plek om tot rust te komen en te genieten van de natuur, aangezien de vegetatie uitbundig is en de zand- en lavastranden worden omgeven door mangroven en palmen. Het is mogelijk om een boottochtje te maken boven de koralen maar wanneer u liever zelf gaat snorkelen is dit uiteraard ook zeer goed mogelijk. In dit gebied leven duizenden tropische vissen, dus een duik in het water is het meer dan waard! Ook is het mogelijk om het National Park te bezoeken wat aan de zuidkant van het dorp ligt. Hier kunt u fantastische vogelexcursies maken en in dit park leven zeldzame drietenige luiaards en brulapen. Ten tweede La Fortuna de San Carlos. Dit dorp telt ongeveer 5000 inwoners en ligt aan de voet van de vulkaan Arenal op nog geen 7 kilometer verwijdert van de krater.

Deze vulkaan is nog actief en brengt sinds de laatste grote uitbarsting, die plaats vond op 29 juli 1968, nog kleine erupties teweeg en rommelt nog altijd. De vulkaan is kegelvormig en vaak wordt de top omgeven door een ring van wolken. Als het ’s nachts een beetje helder is kunt u de kleine erupties al vanaf grote afstand zien. De Arenal spuwt met korte tussenpauzes van krap een uur vuur uit en er vormt lavaregen wat ontzettend indrukwekkend is om te zien. Ten derde Sarapiqui. Vroeger was dit een van de belangrijkste havens van Costa Rica gezien de gunstige ligging. Sarapiqui ligt aan de gelijknamige rivier wat het voor schepen makkelijk maakte om de zee te bereiken. Waneer u tijdens uw groepsreis Costa Rica dit stadje bezoekt heeft u diverse mogelijkheden, zo kunt u gaan wildwatervaren op de rivier, dieren spotten langs de oevers of wandelingen maken door de dichtbegroeide jungle. De kans om luiaards, kikkers, aapjes en krokodillen te spotten is hier zeer groot!

Natuur en landschap

Costa Rica heeft een prachtige natuur en het landschap is oogverblindend. Vulkanische bergketens zijn hier geen uitzondering en veel vulkanen zijn zelfs nog actief. Ook zijn er veel laaglanden waar moerassen regelmatig voorkomen gecombineerd met mangroven en diverse waterwegen. De flora en fauna in Costa Rica is ontzettend uitgebreid en men zegt ook wel ‘Hier moet de Ark van Noach gestrand zijn!’. Er komen maar liefst 848 vogelsoorten, 361 soorten amfibieën en reptielen en 237 soorten zoogdieren voor in dit land. Ook zijn er 130 verschillende vissoorten te bewonderen in de meren en zeeën. Het zijn niet alleen de soorten dieren die erg divers zijn, ook de planten zijn goed vertegenwoordigt, zo zijn er 12.000 verschillende soorten planten te vinden en ten minste 1200 soorten orchideeën.

Unieke bezienswaardigheden

Wat absoluut een unieke bezienswaardigheid is en wat u zeker niet mag missen gedurende uw groepsreis Costa Rica is het Tortuguero Nationaal Park. Het gebied is aan de kust doorsneden met waterwegen en het is voornamelijk moerasbos en laaglandregenwoud. Wanneer u een boottocht door de wateren maakt, zult u een uitstekende indruk krijgen van het dierenleven in dit prachtige oerwoud. Het is ook mogelijk om onder leiding van een gids door sommige delen van het bos te wandelen. Het park heeft een uitgebreide variatie aan fauna, er leven gifkikkers, apen, slangen en diverse soorten vogels. Tussen juli en september is het ook mogelijk om soepschildpadden te zien aangezien ze in deze periode hun eieren op het strand afzetten. De grote lederschildpadden komen hier in mei aan land. Kortom, het bezoeken meer dan waard!

Algemeen

Costa Rica is een land met een totale oppervlakte van 51.100 km² en 3.810.179 inwoners. Gelegen in Midden-Amerika grenst dit land aan Panama en Nicaragua, aan de oostkust aan de Caribische Zee en aan de westkust aan de Pacific. Het tijdsverschil is afhankelijk van de seizoenen, zo is het wanneer het in Nederland winter is in Costa Rica zeven uur vroeger en wanneer het in Nederland zomer is is het in Costa Rica acht uur vroeger. De officiele taal van Costa Rica is Spaans, maar op de meeste plaatsen spreekt de locale bevolking ook redelijk Engels. In het gebied rond Puerto Limón spreekt men een Engels dialect en in de hotels kunt u met het spreke van Engels prima terecht

Feestdagen

Wanneer u een groepsreis Costa Rica gaat maken, is het verstandig rekening te houden met de volgende feestdagen. Op 19 maart wordt in Costa Rica ‘Dia de San Jose’ gevierd en op 11 april ‘Dia de Juan Santamaria’. 28 juni staat in het teken van ‘San Paulo en San Pedro’ en op 2 augustus wordt ‘Dia de la Virgin de Los Angeles’ gevierd. Onafhankelijkheidsdag is op 15 september en in oktober viert men in Limon carnaval. Wanneer in december in Costa Rica bent kunt u een kijkje nemen bij de ‘Grote optocht San José Stierengevechten’ in Zapote.

Wist u dat?

Sinds 1949 heeft Costa Rica geen leger meer, ook staat dit land bekend als het gelukkigste en groenste land ter wereld! Een van de steden van Costa Rica, Sarchí, staat in het Guinness Book of Records omdat daar de allergrootste ossenkar ter wereld staat.

Cultuur in Costa Rica

Het merendeel van de bevolking van Costa Rica is Rooms-Katholiek, dit is ongeveer 85% van de totale bevolking. De Costaricaanse keuken is gevarieerd, er wordt veel rijst gegeten en vlees, vis, groenten en fruit komen ook veel voor in deze keuken. Gezien het feit dat Costa Rica tussen twee oceanen ligt, is het eten in dit land voor de liefhebber van zeevruchten uitermate geschikt. De Costaricanen noemen zichzelf tica’s en tico’s, wat afgeleid is van ‘hermaniticos’ en het betekent ‘kleine broertjes’. De vrouwen worden tica’s genoemd en de mannen tico’s.

Toeristen

De Costaricanen staan er om bekend vriendelijk, discreet en hoffelijk te zijn, alhoewel ze ook wel afstandelijk zijn. Wat erg hoog in het vaandel staat in Costa Rica is tolerantie. De keuken is erg uitgebreid, er wordt veel gebruik gemaakt van vlees, vis, fruit, groenten en rijst en zo is er voor ieder wat wils. Wanneer u een groepsreis Costa Rica maakt is het verstandig rekening te houden met het kraanwater, in de grote steden is dit goed te drinken en in de grotere hotelketens ook, maar vertrouwt u het toch niet dan kunt u overal flessen mineraalwater kopen.

Klimaat in Costa Rica

Het is in Costa Rica ondanks dat het in de tropen ligt niet altijd tropisch warm. Overdag is het in de bergen aangenaam maar ’s nachts kan het hier aardig afkoelen. In het hoogland is de temperatuur gemiddeld zo’n 17°C en in het laagland is het vaak wel tropisch heet. De temperatuur ligt hier gemiddeld op 30°C. Van streek tot streek wisselt de neerslag, maar over het algemeen valt de meeste neerslag in de periode van mei tot en met november en december tot en met april zijn de droogste maanden van Costa Rica.

Beste vakantieperiode Costa Rica

Echte seizoensverschillen komen niet voor in Costa Rica. De temperatuur is het hele jaar door zeer aangenaam waardoor het ook het hele jaar door prima vertoeven is. Wanneer u het droog wil houden is het verstandig in de droge periode van december tot en met april naar Costa Rica te reizen. Wat een voordeel is van het regenseizoen is, is dat alle planten in bloei staan wat prachtige landschappen oplevert. Door de Costaricanen wordt deze periode het ‘groene seizoen’ genoemd.

Vaccinatie

Wanneer u een groepsreis Costa Rica gaat maken zijn vaccinaties niet verplicht, er worden er echter wel een aantal aangeraden. Het is verstandig om u in te laten enten tegen gele koorts, Hepatitis A, DTP, buiktyfus, Hepatitis B en rabiës. Ook moet u zich goed beschermen tegen muggenbeten. Zowel Dengue als Malaria komen in sommige gebieden voor.

Reisdocument en visum

U heeft een paspoort nodig wat nog tenminste zes maanden geldig is bij terugkomst. Uw visum krijgt u bij de incheck op Schiphol of bij aankomst in de vorm van een touristcard. Dit is geheel gratis en negentig dagen geldig. U dient ook in het bezit te zijn van een retourticket om aan te kunnen tonen dat u ook werkelijk binnen deze negentig dagen het land weer verlaat.

Bagage

Het maximale gewicht dat u mee mag nemen tijdens uw groepsreis Costa Rica kan verschillen per maatschappij. Gemiddeld is het 20 kilo per persoon, maar het is aan te raden dit van tevoren even na te vragen bij uw reisorganisatie.

Elektriciteit

In Costa Rica is het voltage 110 Volt. De stopcontacten zijn Amerikaans, dus u heeft een wereldstekker nodig. U heeft ook een adapter nodig wanneer u bijvoorbeeld accu’s of batterijen wilt opladen.

Eten en Drinken

Tijdens uw groepsreis Costa Rica zult u merken dat u voor weinig geld goed kunt eten. Er wordt veel vis, vlees en salades geserveerd tegen een goede prijs. De meeste gerechten worden standaard geserveerd met rijst en wanneer u van zeevruchten houdt, bent u in Costa Rica op de juiste plaats: deze worden veel geserveerd wat ook niet verwonderlijk is aangezien het land tussen twee oceanen ligt. In de Centrale Vallei in Costa Rica is het kraanwater van acceptabele kwaliteit. De hotels die buiten deze streek liggen hebben vaak filterinstallaties om het drinkwater te kunnen zuiveren. Neemt u liever echt geen risico dan is het aan te raden flessen bronwater te kopen, deze zijn overal verkrijgbaar.

Geld

In Costa Rica betaalt men met de Colon, de koers is echter lastig te voorspellen aangezien de waarde erg schommelt in vergelijking met de Amerikaanse dollar. U kunt in Costa Rica niet overal euro’s inwisselen, dus het is verstandig hier rekening mee te houden. In de duurdere restaurants kunt u betalen met Mastercard of Visa. U kunt in Costa Rica bij elke pinautomaat waar ATH bij staat gewoon geld opnemen met uw bankpas. Wanneer u buiten de grote plaatsen en toeristencentra komt is het verstandig voldoende Colones op zak te hebben, aangezien er in afgelegen gebieden niet altijd pinautomaten zijn. Wanneer u een groepsreis Costa Rica maakt is het geven van fooien gebruikelijk. Over het algemeen wordt er 13% btw gerekend over het bedrag wat u op de menukaart vindt en 10% service, dan is het geven van de fooi niet noodzakelijk. Wanneer dit niet op de menukaart staat dan is een fooi van ongeveer 10% gebruikelijk.

Veiligheid

Ook in Costa Rica komen zakkenrollers voor, houdt u hier dus rekening mee. Laat waardevolle spullen niet onbeheerd achter en berg deze goed op. Wanneer u spullen in uw hotelkamer achterlaat is het verstandig deze in de kluis op te bergen. Voor uw paspoort, geld en andere belangrijke papieren is het aan te raden deze in een buideltasje onder uw kleren bij u te dragen.

Offerte groepsreis Costa Rica? Klik hier