Groepsreizen Ierland

Groepsreizen Ierland

Ierland behoort tot Europa en beslaat ongeveer 80% van het gelijknamige eiland. Aangezien zowel het land als het eiland beiden ‘Ierland’ heten wordt het land vaak de Republiek Ierland genoemd om misverstanden te voorkomen. Ierland grenst in het noordoosten aan Noord-Ierland, in het oosten aan de Ierse Zee, in het zuiden en zuidoosten aan de Keltische Zee en het Sint-Georgekanaal en in het westen aan de Atlantische Oceaan. Een Keltische harp is het nationale symbool van Ierland en dit staat afgebeeld op de Ierse euromunten. Het nationale rugbyteam gebruikt echter een ander nationaal symbool, namelijk de klaver. De officiële talen zijn Engels en Iers en de Ierse keuken is ook leuk om eens te proberen. Er wordt veel gebruik gemaakt van schapenvlees en alle ingrediënten zijn vaak erg vers. Ierland biedt tal van archeologische vindplaatsen en andere historische bezienswaardigheden die het bezoeken meer dan waard zijn.

Advertenties van onze partners

Bezienswaardigheden in Ierland

Dit moet u gezien hebben op een groepsreis Ierland! Wanneer u een groepsreis Ierland maakt zijn er een aantal bezienswaardigheden die u niet mag missen. Ten eerste Tara, dit was ooit de ‘hoofdstad’ van de zuidelijke Uí Néill en soms claimde hij de titel van ‘Hoge Koning van Ierland’. Wat overgebleven is van deze stad is de Heuvel van Tara, gelegen in Meath. Tara Hill is ook nadat Dublin de belangrijkste plaats werd nog steeds een belangrijke plaats in het Ierse bewustzijn. Zo heeft de katholieke politicus Daniel O’Connel hier in 1843 gesproken voor een enorme mensenmassa die naar schatting zo’n 500.000 tot 1 miljoen mensen bevatte. In de omgeving van Tara Hill zijn diverse vondsten gedaan van ceremoniële en religieuze betekenis. Wanneer u dit plaatsje bezoekt, zult u ook een ritueel centrum uit de prehistorie kunnen bezichtigen wat op 2 kilometer van Tara Hill ligt. Ten tweede Glendalough. Ongeveer 40 kilometer ten zuiden van Dublin ligt in de Wicklow Mountains een Ierse vallei. Hier staat een klooster wat behoort tot de oudste Christelijke overblijfselen van Europa. Oorspronkelijk was het kloostergebied omgeven door een muur, maar tegenwoordig is alleen de toegangspoort hiervan nog overeind. Wanneer u tijdens uw groepsreis Ierland afreist naar dit klooster zult u ook een ‘Round tower’ zien van 33 meter hoog die gebouwd is in 1066 en een goed bewaarde kapel uit de elfde eeuw genaamt St. Kevin’s Kitchen. Kortom, houdt u wel van een stukje geschiedenis dan moet u zeker Glendalough bezoeken! Als laatste de Aran-eilanden. Dit zijn drie eilanden gelegen in de monding van de ‘Baai van Galway’. Inis Mór is het grootste eiland van de drie en hier zijn diverse forten uit de ijzertijd te bezichtigen. Als toerist kunt u een fiets huren om het eiland rond te fietsen of met een taxibusje over het eiland worden gereden. Wanneer u wat meer wilt weten over de geschiedenis van dit eiland is het aan te raden om naar het museum te gaan. In dit museum komt u werkelijk alles te weten over de historie van dit prachtige eiland, kortom, zeker het bezoeken waard! Wat grappig is om te weten is dat de eilanden gezamenlijk een beroemd product hebben, namelijk een gebreide trui. Dat deze truien zo populair werden is te danken aan het verhaal dat dit visserstruien zijn. Het verhaal is dat elke visser zijn eigen trui met eigen patronen had voor hem en zijn familie. Zo kon men wanneer er een lichaam aanspoelde precies zien wie het was.

Natuur en landschap

Vele tinten groen overheersen Ierland, ondanks dat maar 5% van Ierland bedekt is met bos. Er zijn veel fuchsiahagen, soms wel van drie meter hoog, en veel weides en veenland. Palmen, aardbeibomen en magnolia’s komen in sommige delen voor maar alleen op de beschutte plaatsen. Een plant die u tijdens uw groepsreis Ierland vaker zult tegenkomen is de Rododendron. Een bijzonder stukje van het landschap van Ierland is het kalksteenplateau de Burren. Op dit plateau groeit Middellandse Zeeflora en Alpenflora. Andere plantensoorten die veel voorkomen zijn rozen, kamperfoelie, vlierstruiken, meidoorn en de gaspeldoorn. De fauna van Ierland bestaat grotendeels uit immigratie van het Europese vasteland en is zeer beperkt, zo leeft er maar een spitsmuissoort en enkele kleine roofdieren zoals de das, de otter, de hermelijn, de vos en de boommarter. In het zuidwesten kunt u nog wel edelherten tegenkomen en in het noordwesten van het land reeën. De vogelwereld van Ierland is wat uitgebreider, enkele honderden soorten vogels leven in en rondom Ierland. Vissen heeft Ierland echter genoeg, er leven zalmen, forellen en snoeken in de binnenwateren en rivieren en makreel haring, spiering, roggen, haaien en kabeljauw in de kustwateren. Ook dolfijnen en zeehonden komen hier voor.

Unieke bezienswaardigheden

Op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat sinds 1993 Brú na Bóinne. Wanneer u een groepsreis Ierland maakt, mag u dit niet voorbij laten gaan. Brú na Bóinne ligt bij de rivier de Boyne in County Meath en is een archeologische vindplaats. Hier kunt u prachtige neolithische bouwwerken bezichtingen, dit zijn bouwwerken uit de jonge steentijd. De grafheuvels van Knowth, Dowths en Newgrange zijn hier ook te bezichtigen. Newgrange is van heel Ierland de bekendste prehistorische vindplaats en is ongeveer gebouwd in 3200 voor Christus. Dit monument is een cirkelvormige grafheuvel en is opgetrokken uit keien, rotsblokken en stenen. Om de grafheuvel te kunnen bekijken moet u over de ingang, die door drie grote stenen wordt afgeschermd, heen klimmen en van dit punt kunt u de grafheuvel uitstekend bekijken. Bezoekers kunnen tegenwoordig ook in de tombe een kijkje nemen en aan de binnenkant van de tombe zijn tekeningen op de muren zichtbaar. Tegenwoordig is er kunstlicht aanwezig in de tombe omdat het anders pikdonker zou zijn.

Algemeen

Ierland heeft een totale oppervlakte van 70.273km² en een inwoneraantal van 4.203.200 mensen. De officiële talen zijn Iers en Engels en alle verkeersborden zijn ook tweetalig. Ierland grenst in het noordoosten aan Noord-Ierland, in het oosten aan de Ierse Zee, in het zuidoosten en zuiden aan het Sint-Georgekanaal en de Keltische Zee en in het westen aan de Atlantische Oceaan. Het is in Ierland een uur vroeger dan in Nederland.

Feestdagen

Wanneer u een groepsreis Ierland maakt, is het verstandig rekening te houden met de volgende feestdagen. Op 3 mei wordt ‘Early May Bank Holiday’ gehouden en op 9 mei de ‘Dag van Europa’. De eerste maandag van juni wordt in Ierland ook gevierd en heet ‘First Monday in June’ en op 16 juni wordt ‘Bloomsday’ gevierd. Hierbij worden de gebeurtenissen uit het boek Ulysses van James Joyce gevierd en zijn leven wordt ook herdacht. Ook de eerste maandag van augustus wordt in Ierland gevierd en wordt ‘First Monday in August’ genoemd en op 4 oktober wordt ‘Sint Franciscus’ gevierd.

Wist u dat?

In Phoenix Park, wat een van de grootste parken ter wereld is, staat het huis van de president.

Cultuur in Ierland

De grootste religie in Ierland is het Rooms-Katholieke geloof. Een overgrote meerderheid van de Ierse bevolking hangt dit geloof aan, een klein deel is Protestants. In tegenstelling tot in Noord-Ierland leven deze twee groepen in Ierland vredig naast elkaar. Wanneer u een groepsreis Ierland maakt zal het u waarschijnlijk wel opvallen dat de Ierse keuken een echte boerenkeuken is. De Ieren proberen echter wel om de ingredienten van hun maaltijden altijd zo vers mogelijk te hebben. Wat een typisch Iers gerecht is, is Irish stew. Dit is een stoofschotel van aardappel, uien en lamsvlees. In de Ierse keuken wordt veel gebruik gemaakt van schapenvlees en vis. Als ontbijt eten de Ieren vaak Black Pudding, dit is een bloedworst en het ontbijt is dan ook een van de belangrijkste maaltijden voor een Ier. Sterke dranken horen absoluut bij de Ieren, de nationale sterke drank is Poteen en de Ieren hebben ook meerdere goede whisky’s. Guinnesbier is het beroemde bier van Ierland en dit is donker en bitter bier. Zoals de Schotten de kilt hebben, hebben de Ieren de Leine. Dit is een rok die door mannen wordt gedragen en tegenwoordig wordt deze alleen nog gedragen tijdens Irish Dancing of officiële gelegenheden. De leine is altijd een kleur en meestal een felle kleur zoals staalblauw, kanariegeel, grasgroen, knalrood of wit. Donkere kleuren komen weinig voor en het draagtasje is niet verplicht maar mag wel.

Toeristen

De Ieren staan er om bekend een spraakzaam volk te zijn. Ze lachen veel, drinken aardig en vertellen graag en veel. Wanneer u tijdens uw groepsreis Ierland uit eten gaat of wat gaat drinken in de pub wordt de fooi vaak al bij de prijs inbegrepen, wanneer dit niet het geval is, is een fooi van 10% tot 15% normaal.

Klimaat in Ierland

Het klimaat in Ierland is een gematigd mild zeeklimaat. Ierland kent dan ook geen strenge winters of warme zomers en de temperatuur varieert van ongeveer 15 °C in juli en augustus tot 5 °C in januari en februari. Het land is niet zo groot dus grote verschillen tussen de diverse gebieden komen haast niet voor. Langs de westkust kan het vaak flink waaien waardoor de temperatuur lager lijkt dan dat deze werkelijk is. In Ierland is de gemiddelde hoeveelheid regen groot, er zijn ongeveer 700 tot 1000 regenuren per jaar. Dublin ligt in de droogste zone van het land. De neerslag varieert echter wel, zo kan het dagen achter elkaar regenen, maar ook weken lang achter elkaar zonnig en droog zijn. Mei en juni zijn veruit de droogste maanden van het jaar en vorst en sneeuw komen zelden voor.

Beste vakantieperiode Ierland

Wanneer het precies de beste periode is om een groepsreis Ierland te doen is lastig te zeggen aangezien het klimaat vrij regelmatig is. Houdt u echter niet van regen dan is het verstandig om in mei of juni te gaan aangezien dit de droogste maanden zijn. In principe is het gedurende het hele jaar goed vertoeven in Ierland.

Vaccinatie

Wanneer u een groepsreis Ierland gaat maken zijn vaccinaties niet nodig.

Reisdocument en visum

Om Ierland binnen te komen als u een groepsreis Ierland gaat maken heeft u een Europees paspoort of een identiteitskaart nodig die ten minste zes maanden na terugkomst in Nederland nog geldig is. Een visum is niet nodig.

Bagage

De maximale hoeveelheid bagage die u mee mag nemen is afhankelijk van de manier van reizen. Wanneer u per vliegtuig naar Ierland gaat is het gemiddeld 20 kilo per persoon. Dit kan echter variëren tussen diverse maatschappijen dus het is aan te raden dit van te voren na te vragen bij uw reisorganisatie.

Elektriciteit

Het voltage in Ierland is 220 volt, maar er wordt wel gebruik gemaakt van stopcontacten met drie contactpunten. Het is dan ook aan te raden om een adapterstekker mee te nemen of een wereldstekker.

Eten en Drinken

Het is af te raden het Ierse kraanwater te drinken. Het is beter om flessen mineraalwater te kopen en deze zijn overal verkrijgbaar. Let u er ook op dat ijsblokjes van kraanwater worden gemaakt en het is dan ook verstandig deze af te slaan. De Ierse keuken is een boerenkeuken. Er wordt veel lamsvlees en vis gegeten en de Ieren vinden het belangrijk dat de ingrediënten vers zijn.

Geld

In Ierland betaalt men net als in de rest van Europa met de euro. De banken zijn over het algemeen geopend op maandag tot en met vrijdag van half elf ’s morgens tot en met half vijf ’s middags behalve op donderdag, dan zijn ze geopend tot en met vijf uur ’s middags. Bij de banken kunt u ook pinnen en creditcards met het log van MasterCard, Visa of American Express worden overal in Ierland geaccepteerd. Let u er wel op dat in de kleine dorpen niet altijd pinautomaten aanwezig zijn. Wanneer u boven de 60 bent, valt u onder de senioren en kunt u gebruik maken van diverse regelingen en kortingen. Dit geldt ook voor scholieren en studenten, deze krijgen bij veel toeristenattracties op vertoon van een geldige studentenkaart korting op het toegangskaartje. Fooien zijn in Ierland gebruikelijk maar zitten vaak al bij het bedieningsgeld. Wanneer dit niet het geval is, is een fooi van 10% tot 15% gebruikelijk.

Veiligheid

Ierland staat er om bekend een van de veiligste landen van Europa te zijn en de kleine criminaliteit zoals zakkenrollen komt niet vaak voor. Toch is het verstandig hier altijd rekening mee te houden en uw waardevolle spullen niet onbeheerd achter te laten. Ook is het aan te raden om uw papieren en geld in een buideltasje onder uw kleding te dragen. Wanneer u uw waardevolle spullen niet mee wilt nemen, is het verstandig deze in de kluis op uw hotelkamer te laten.

Offerte groepsreis Ierland? Klik hier