Groepsreizen Marokko

Groepsreizen Marokko

Marokko ligt in het Noorden van Afrika en grenst aan de Westelijke Sahara, Algerije, de Atlantische Oceaan, de Straat van Gibraltar en de Middellandse Zee. Marokko heet officieel in het Arabisch Maghreb. Dit betekent ‘de plaats waar de zon ondergaat’, vroeger was Marokko het meest westerse land van het Islamitische rijk en de zon ging hier symbolisch gezien onder.
Marokko heeft een rijke geschiedenis van veroveringen. Zo is het veroverd door de Romeinen, Spanjaarden en Portugezen, maar uiteindelijk weer heroverd door de Marokkanen. Deze historie is nog goed te zien in bepaalde steden die zeker een bezoekje waard zijn wanneer u een groepsreis Marokko maakt. Zo kunt u bijvoorbeeld een bezoekje brengen aan de stad Asilah. Deze stad staat bekend als het ‘witte stadje’, het dankt zijn naam aan de huizen in het centrum, die allemaal wit zijn. De oude stad is zeker een aanrader, de geschiedenis van deze stad gaat terug tot 1500 voor Christus en dit is terug te zien in de gebouwen. Wat ook interessant en voornamelijk leuk is om te ontdekken is de Marokkaanse cultuur en wat dan zeker niet te missen is, is de Marokkaanse keuken. Deze keuken staat bekend als een zeer gevarieerde keuken, een van de gevarieerdste ter wereld vanwege de mix tussen Spaanse, Berberse, Arabische, Corsicaanse, Portugese, Midden-Oosterse, Mediterrane, Moorse, Afrikaanse, Joodse en Turkse keukens. Zeker het proberen waard! De tweede taal van Marokko is Frans, maar in het Noorden van Marokko wordt Spaans ook wel als de tweede taal beschouwd.

Advertenties van onze partners

Bezienswaardigheden in Marokko

Dit moet u gezien hebben op een groepsreis Marokko! Ten eerste de koningsstad Marrakech. Marrakech is een stad vol bezienswaardigheden. Het staat bekend om de terracotta gekleurde huizen die er voor gezorgd hebben dat deze prachtige stad de bijnaam ‘rode stad’ heeft gekregen. In Marrakech vindt u ook het Bahia paleis. Dit paleis is aan het eind van de 19e eeuw gebouwd en het heeft meer dan 14 jaar geduurd voor het af was. In eerste instantie was het bezig van minister Bou Ahmed, vervolgens van pasha El Glaoui en hierna behoorde het tot de Franse administratie. Wanneer u een kijkje neemt in dit prachtige paleis zal de oosterse architectuur die in dit tijdperk kenmerkend was u meteen opvallen. Het paleis bevat veel weelderige patio’s en fijn graveerwerk in cederhout. Ook het interieur is rijkelijk versierd. Dit alles maakt dat dit paleis zeker een bezoek waard is tijdens uw stop in Marrakech. Ook het Djeema- el- Fna plein is het waard om te bekijken. Wanneer u een groepsreis maakt door Marokko, sla Marrakech niet over! De stad Fès is ook een bezoekje waard. Ook dit is een oude koningsstad en staat bekend om de traditionele ambachten. In deze stad zijn diverse paleizen te bezichtigen, prachtige tuinen en diverse musea, zoals het Dar Batha Museum. Dit was oorspronkelijk een paleis, gebouwd in Moors-Spaanse stijl. Tegenwoordig is het een museum voor de Marokkaanse kunst. U vind hier tapijten, keramiek, juwelen en textiel. Wanneer u Fès bezoekt mag u dit museum zeker niet missen. Wat kenmerkend is voor Fès is dat het standaard vervoer per ezel gaat. U ziet deze dan ook overal door de stad rondlopen. Wanneer u een groepsreis Marokko maakt mag u de Ouzoud watervallen niet missen. Deze watervallen vindt u in het gelijknamige dorp wat 150 kilometer ten noordoosten van Marrakech ligt in het Atlasgebergte. Een bezoek aan deze watervallen is een unieke ervaring, ze zijn ongeveer 110 meter hoog. Het water wat van de waterval stort is smeltwater uit de bergen waardoor dit voornamelijk in de lente erg spectaculair is. Het is mogelijk om midden in de waterval te gaan staan waardoor u dit prachtige fenomeen van dichtbij mee kan maken. Wanneer u boven aan de waterval staat zult u versteld staan van het prachtige uitzicht.

Natuur en landschap

Het landschap van Marokko is divers. Vlak, bergachtig en droog wisselen elkaar af. Zo vindt u tijdens uw groepsreis Marokko in het noorden het Rifgebergte, het Atlasgebergte in het midden en zuiden en in het zuidoosten van Marokko is de Sahara Woestijn te vinden. Marokko bestaat voornamelijk uit bergketens. Het kustgebied langs de Atlantische Oceaan is een vruchtbare vlakte, terwijl het kustgebied langs de Middellandse Zee bergachtig is. Op de berghellingen vindt u uitgestrekte bossen en op de bergplateaus zijn landbouwgronden. Hier worden groenten, fruit en granen verbouwd. In het voorland van de Sahara zijn oases waar veel dadelpalmen groeien. Deze variatie in het landschap is ook de reden dat er diverse diersoorten in Marokko te vinden zijn. Wanneer u een groepsreis Marokko maakt, zult u in de natuurgebieden vossen, hoornachtigen en wilde zwijnen vinden, maar ook gazelles, panters en bavianen komen veel voor in Marokko.

Unieke bezienswaardigheid

Het Mausoleum van Moulay Ismaïl is een van de uniekste bezienswaardigheden in Marokko. Dit is een van de weinige moskeeën in Marokko die door niet-moslims bezocht mag worden. De Moskee kent een rijke geschiedenis. Sultan Moulay Ismaïl wilde tijdens zijn heerschappij (1672-1727) van de Militaire stad Meknès een stad maken met keizerlijke allures. Er moest een paleis worden gebouwd dat fraaier zou zijn dan het paleis van Versailles. De complete stad moest worden verbouwd, er werd een stadsmuur gebouwd, diverse moskeeën, stallen en voorraadschuren. Zijn zoon Moulay Abdallah nam deze taak over na de dood van zijn vader, maar in 1755 werd dit grootse plan geruïneerd door een aardbeving. Meknès is in de twintigste eeuw uitgegroeid tot een van de grootste steden van Marokko en staat vijfde op het lijstje. Wanneer u op groepsreis Marokko bent moet u zeker dit mausoleum bezoeken. Het is van zowel de binnenkant als de buitenkant prachtig om te zien. Er is veel marmer en bewerkt cederhout gebruikt voor de bouw. De graftombes zijn voor u tijdens uw groepsreis Marokko waarschijnlijk niet zichtbaar; deze mogen alleen worden bezocht door moslims.

Algemene informatie Marokko

Marokko heeft ongeveer 34.800.000 inwoners. Ten westen van het Atlasgebergte woont het merendeel van de bevolking. Dit gebergte is ook de scheiding tussen Marokko en de Sahara woestijn. De hoofdstad van Marokko is Rabat. Marokko ligt in noordelijk Afrika, grenzend aan de Westelijke Sahara, Mauritanië en Algerije en aan de kust van de Straat van Gibraltar, de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee. Marokko heeft een kustlijn van 1835 kilometer. De totale oppervlakte van het land is 446.550 km², wanneer u west Sahara erbij rekent is de totale oppervlakte 710.850 km². Hiervan is 250 km² water. De grenzen zijn in totaal 2.017 kilometer. Hiervan is 1559 kilometer de grens tussen Marokko en Algerije en het overige deel zijn de grenzen met Mauritanië en Spanje. Het tijdsverschil tussen Marokko en Nederland is GMT+0. Dit houdt in dat het in Marokko in de winter 1 uur vroeger is en in de zomer is het 2 uur vroeger dan in Nederland. In Marokko is er geen zomertijd, vandaar dat het in deze periode 2 uur verschilt.

Feestdagen

Marokko heeft een aantal kenmerkende feestdagen. Op 30 juli is het Fête de la Couronne. Dit is een feest wat gevierd wordt vanwege de kroning van de koning. 14 augustus is Wadi-Eddahab, dit is een feestdag waarbij de annexatie van de Spaanse Sahara wordt herdacht. Ook wordt de Ramadan elk jaar gevierd. De datum hiervan is elk jaar anders, het is de negende maand van het Islamitische maanjaar. Het op de Ramadan volgende Suikerfeest heeft dus ook elk jaar een andere datum. Op 20 augustus wordt in Marokko de dag van de revolutie gevierd. Wanneer u een groepsreis Marokko maakt gedurende de zomerperiode dan is het zeker de moeite waard om te zien hoe de nationale feestdagen hier gevierd worden!

Wist u dat?

In Marokko de eerste universiteit van de wereld staat. Dit is de Karawijien-moskee. Hier werd Recht en Theologie gedoceerd. Ook is Marokko het enige in Afrika gelegen land dat geen lid is van de ‘Afrikaanse Unie’.

Cultuur in Marokko

Het meest voorkomende geloof in Marokko is de Islam. Het Jodendom en Christendom komen ook voor in Marokko maar in zeer beperkte mate. De vrouw heeft in traditionele gezinnen nog steeds een dienende rol. In de Moderne steden zoals Casablanca en Rabat nemen vrouwen wel deel aan het openbare leven. De rol van de vrouw is echter wel aan het veranderen. Zo werd het familierecht in 2004 in Marokko gewijzigd, de ondergeschikte positie van de vrouw in het huwelijk werd teniet gedaan en de vrouw kreeg meer rechten dan voorheen. De Marokkaanse keuken is een uiterst diverse keuken en staat bekend als een van de gevarieerdste ter wereld vanwege de mix tussen Spaanse, Berberse, Arabische, Corsicaanse, Portugese, Midden-Oosterse, Mediterrane, Moorse, Afrikaanse, Joodse en Turkse keukens. In het Marokkaanse leven zijn de maaltijden belangrijke sociale momenten. Er wordt vaak gezamenlijk gegeten van grote schalen waar het voedsel op ligt. Men eet met de rechterhand en gemengd eten komt niet voor. De man eet eerst. Populaire Marokkaanse gerechten zijn Tajine, Couscous en Kefta. Wat leuk is om te weten is dat bij de bereiding van Couscous kruidenmengsels worden gebruikt. De samenstelling van deze kruidenmengsels worden van moeder op dochter overgebracht. Dit zorgt er voor dat elke Marokkaanse familie een eigen recept heeft om Couscous te bereiden. De typisch Marokkaanse drank is muntthee.

Toeristen

Wanneer u tijdens uw groepsreis Marokko de bevolking met respect behandelt, zult u merken dat ook u uiterst vriendelijk wordt behandeld. Ook moet u niet vreemd opkijken wanneer u zonder echte aanleiding wordt uitgenodigd om een kopje thee te komen drinken bij de mensen thuis. In Marokko verwacht eigenlijk elke medewerker wel een fooi. Kelners, hotelmedewerkers, parkwachters, gidsen, benzinepompmedewerkers, chauffeurs en reisleiders, iedereen verwacht fooi. De fooi is voor de werknemers in de toeristenbranche een aanvulling op hun lage loon die ze eigenlijk niet kunnen missen. Het is dan ook gebruikelijk om standaard fooi te geven van ongeveer 5% tot 7% wanneer u per taxi reist of bijvoorbeeld in een restaurant wat eet of op een terrasje zit. Wanneer u in een restaurant eet en er wordt geen bestek gegeven dan is de traditie dat u met de rechterhand eet. Het brood wat u krijgt dient als bestek. U bent in een islamitisch land, dus buiten de badplaatsen moet u er aan denken dat u uw schouders en knieën bedekt. In de grote badplaatsen is dit minder strikt.

Klimaat in Marokko

In Marokko zijn er meerdere klimaten. Dit komt door de diversiteit van het gebied en wordt beïnvloed door het berglandschap en de zee. In het noorden van Marokko is er een mediterraan klimaat, in het zuiden een steppeklimaat wat overgaat in een woestijnklimaat en in de bergen heerst een bergklimaat. In het noorden is het in de zomer overdag gemiddeld 28 graden en in het westen langs de kust is de temperatuur overdag tussen de 25 en 28 graden. ’s Winters is de temperatuur in het kustgebied tussen de 16 en 21 graden. In het binnenland daalt de temperatuur behoorlijk ‘s winters vanwege het bergklimaat. De bergtoppen in het atlasgebergte die hoger liggen dan 1500 meter te maken met behoorlijk lage temperaturen, rond de 15 graden onder nul. Deze bergtoppen zijn ’s winters dan ook bedekt met sneeuw. Dit gebergte vangt veel regen, maar ook het Rifgebergte heeft behoorlijk te kampen met neerslag. Jaarlijks valt in sommige delen 900 tot 1000 millimeter regen. Ten zuiden en oosten van het Atlasgebergte is een woestijnklimaat. De zomers zijn erg warm met flinke temperatuurverschillen tussen nacht en dag. In juli en augustus loopt de temperatuur hier op tot 40 graden. In de Westelijke Sahara heersen dezelfde temperaturen, hier valt ongeveer 50 millimeter regen per jaar. In Marokko is het regenseizoen vanaf november tot en met januari, ’s zomers is er dus amper neerslag en in de winter aardig wat. Marokko biedt dus voor zowel de zomer vakantieganger als voor de wintervakantieganger genoeg mogelijkheden. Het is ook mogelijk om in Marokko op wintersport te gaan, al zijn de mogelijkheden misschien iets minder luxe dan in de welbekende wintersportgebieden.

Beste vakantieperiode Marokko

De beste periode om op groepsreis Marokko te gaan, is vanaf april tot en met oktober. In deze periode is de temperatuur al gestegen. Voor de echte warmteliefhebbers is het aan te raden om in juni, juli of augustus te gaan aangezien het dan het warmst is in Marokko, maar in de omliggende maanden is de temperatuur ook zeer aangenaam en is het prettig om rond te reizen.

Vaccinaties

Wanneer u een groepsreis Marokko gaat maken zijn vaccinaties niet verplicht. Het is echter wel aan te raden om u tegen bepaalde ziektes in te laten enten wanneer uw verblijf langer dan twee weken is. De GGD beveelt aan om te laten vaccineren tegen DTP en hepatitis A. Wanneer u van plan bent om langer dan drie maanden in Marokko te verblijven raden zij aan om ook tegen hepatitis B en buiktyfus te laten vaccineren.

Reisdocument en visum

U heeft wanneer u naar Marokko gaat een geldig paspoort nodig. Het paspoort wordt alleen geaccepteerd wanneer dit na terugkomst in Nederland nog minstens zes maanden geldig is. Ook heeft u om Marokko in te komen een visum nodig. Dit is gratis en wordt verkregen door middel van het invullen van een formulier. Vervolgens krijgt u in uw paspoort een stempel met plaats en datum en dit is uw visum voor een verblijf van maximaal drie maanden.

Bagage

De hoeveelheid bagage die u mee mag nemen voor uw groepsreis Marokko is afhankelijk van de manier van reizen. Wanneer u per vliegtuig gaat is dit rond de 20 kilo. Dit kunt u het beste navragen bij uw reisorganisatie.

Elektriciteit

In Marokko is de netspanning in de grote steden net als hier 220 volt. Het kan echter voorkomen in bepaalde gebieden dat de netspanning maar 110 volt is. Het is daarom aan te raden om voor de zekerheid een wereldstekker mee te nemen.

Eten en drinken

Het kraanwater in Marokko is niet te drinken. Het is aan te raden om flessen bronwater te kopen om te drinken. Deze flessen zijn bij elke supermarkt te verkrijgen. Het is dus ook verstandig om geen ijsblokjes te nemen, aangezien deze worden gemaakt van kraanwater. Het is ook belangrijk om voorzichtig te zijn met het eten van ongekookte groenten of ongeschild fruit.

Geld

De munteenheid in Marokko is de Dirham (DH). 1 Marokkaanse Dirham is ongeveer 10 Eurocent waard. De Dirham mag niet worden in- of uitgevoerd. Let hier op wanneer u vanuit Marokko terug naar huis gaat! In de grote steden is pinnen mogelijk, maar niet overal. Over het algemeen worden creditcards geaccepteerd, dit is echter niet altijd het geval. Ook is het normaal om overal zo’n 5% tot 7% fooi te geven.

Veiligheid

Het is aan te raden om waardevolle spullen in uw tas op te bergen wanneer u deze niet gebruikt. Ook in Marokko lopen zakkenrollers voor dus het is verstandig om op uw spullen te letten.

Offerte groepsreis Marokko? Klik hier