Groepsreizen Noorwegen

Groepsreizen Noorwegen

Het meest westelijk gelegen land van Scandinavië is Noorwegen, gelegen aan de Noordzee, de Noordelijke IJszee en de Atlantische Oceaan. Noorwegen grenst aan Finland, Zweden en Rusland. De officiële naam van Noorwegen is Kongeriket Norge, dit staat voor Koninkrijk Noorwegen. Wanneer u een groepsreis Noorwegen maakt zult u versteld staan van de historie die terug te zien is in diverse gebieden in dit land. De eerste sporen van mensen zijn van 9000 tot 8000 jaar voor Christus. Noorwegen heeft te maken gehad met veroveringen door de jaren heen. Zo zijn er de welbekende Vikingen aan de macht geweest en heeft Noorwegen een unie gehad met Denemarken en Zweden. Al deze gebeurtenissen hebben uiteraard hun sporen nagelaten en dit zorgt ervoor dat er in Noorwegen veel te bezichtigen is. Zo kunt u in het zuiden van Noorwegen diverse stavkirken bezichtigen. Dit zijn staafkerken uit de middeleeuwen die allen op een typerende manier zijn gebouwd. De staafkerk van Urnes staat sinds 1979 ook op de UNESCO-Werelderfgoedlijst en is een van de bekendste staafkerken van Noorwegen. Wat ook op de UNESCO-Werelderfgoedlijst staat is Bryggen. Bryggen is de middeleeuwse haven van Bergen. Hier vindt u Hanze-handelshuizen. Deze huizen staan aan de oostzijde van een fjord. Deze fjord gaat de gemeente Bergen in. In het noorden vindt u de provincie Finnmark. Dit gebied staat beter bekend als ‘Het land van Lappen’, er zijn rendieren en hier kunt u genieten van het fenomeen ‘pooldag’ of ook wel ‘middernachtzon’. Ook beschikt Noorwegen over diverse musea waar u tijdens uw groepsreis Noorwegen kunt genieten van oude erfstukken en de historie van dit land.

Advertenties van onze partners

De Noorse keuken staat bekend om vlees- en visgerechten die geserveerd worden met aardappels. Het Nationale gerecht van Noorwegen is de kjøttkaker. Dit is een gehaktbal. In Noorwegen worden twee dialecten gesproken. De eerste is bokmål, ook wel riksmål genoemd. Deze taal is oud-Deens maar met een Noorse uitspraak en Noorse invloeden. Het tweede gesproken dialect is nynorsk, ook wel landsmål genoemd. Deze taal is oud-Noors. Het dialect is echter nauw verwant met IJslands. Over het algemeen spreken de Noren redelijk Engels maar buiten de grote steden wordt het Engels aanzienlijk minder goed gesproken door de locale bevolking.

Bezienswaardigheden in Noorwegen

Dit moet u gezien hebben op een groepsreis Noorwegen! Om te beginnen de stad Oslo. Wanneer u een groepsreis Noorwegen doet mag u deze stad niet missen. Het is de hoofdstad en meteen ook de grootste stad van het land. Oslo heeft veel verschillende bezienswaardigheden. Er zijn meer dan 50 musea en veel galerieën. Het museum Vikingskipshushet is een echte aanrader. Dit museum is zoals de naam al aangeeft volledig gericht op de Vikingen en dan voornamelijk op de Vikingschepen. In dit museum zijn drie Vikingschepen te bezichtigen, het Gokstadschip, het Osebergschip en het Tuneschip. Deze schepen zijn gevonden in scheepsgraven verspreid over Noorwegen. In dit museum zijn ook vondsten te bezichtigen van de Vikingbegraafplaats die gevestigt is in Borre. In Oslo vindt u ook het Slottet. Het Slottet is het koninklijk paleis en is gebouwd gedurende de eerste helft van de 19e eeuw, de bouw duurde maar liefst 25 jaar. Het fungeerde als verblijfplaats in Noorwegen voor de Zweeds-Noorse koning Karl III. Op dit moment doet het paleis dienst als woning van de huidige Noorse koning. Dit paleis is sinds 2002 ook toegankelijk voor publiek. Tijdens uw groepsreis Noorwegen is het ook zeker aan te raden een bezoekje te brengen aan de Preikestolen, ook wel Prekestolen genoemd, wat staat voor de Preekstoel. De Preikestolen is een klif. Deze klif torent 605 meter boven de Lysefjorden uit en ligt in de gemeente Forsand. Na een wandeltocht van 6 kilometer zult u de rots van 25 bij 25 meter bereiken en u zult versteld staan van het uitzicht. Vanaf dit punt heeft u een spectaculair uitzicht over de bergen en fjorden van dit gebied en het is de wandeltocht meer dan waard! De rotskust van Alta mag u niet missen tijdens uw groepsreis Noorwegen. In het noorden van Noorwegen ligt de stad Alta en ten zuiden van deze stad vindt u een groot aantal rotstekeningen. Dit zijn petrogliefen. Het zijn er ongeveer 5000 die in 1972 zijn ontdekt. De oudste afbeeldingen op deze rotswanden zijn maar liefst 6300 jaar oud. Het zijn afbeeldingen van bijvoorbeeld rendieren, elanden, boten en mensen. Ze zijn gemaakt met een beitel en een hamer en bestaan uit aaneengeschakelde rijen putjes van enkele millimeters diep in de rots. Onderzoekers hebben ze rood geverfd om alles goed zichtbaar te maken en ervoor te zorgen dat wanneer u hier een bezoek brengt u niks mist.

Natuur en landschap

Het landschap van Noorwegen is divers. Zo zijn er uitgestrekte wouden, bergketens en fjorden. Er is een grote diversiteit aan mossen en planten te vinden, afhankelijk van het landschap. Wanneer u tijdens uw groepsreis Noorwegen naar het noorden reist, zult u zien dat het landschap ruiger wordt en de begroeiing minimaliseert; er staan alleen berken, laag struikgewas en rendiermos. In dit gebied leven veel rendieren, die u in groepen of alleen kunt tegenkomen. Een van de meest voorkomende diersoorten in Noorwegen is de eland. Deze dieren zijn voornamelijk ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat te zien. De bruine beer, de wolf, de lynx en de veelvraat zijn ook nog te vinden, maar alleen in bepaalde schaars bevolkte gebieden. Vanwege de grote hoeveelheid water in Noorwegen is het niet wonderbaarlijk dat er veel bevers en diverse vissoorten leven.

Unieke bezienswaardigheden

De natuur is toch wel een van de meest unieke bezienswaardigheden van Noorwegen. Er zijn fjorden in overvloed maar de meest spraakmakende is toch wel de Sognefjord. Dit fjord is de op een na langste fjord ter wereld en de langste van Noorwegen. Gelegen in het westen van Noorwegen en maar liefst 204 kilometer lang. Dit fjord heeft meerdere zijarmen en er zijn diverse steden langs dit fjord zoals Balestrand en Hermansverk.

Algemene informatie Noorwegen

Het aantal inwoners van Noorwegen is 4.660.539, maar Noorwegen heeft een snel groeiende bevolking. Het inwonersaantal stijgt per jaar met 0,73%. De inwoners wonen voornamelijk in de belangrijke steden zoals Oslo, Stavanger, Bergen, Drammen en Kristiansand, gelegen langs de zuidelijke kust bij de valleien. Ook in het noorden woont een behoorlijk deel en ook hier in de grote steden. Noorwegen grenst aan de landzijde aan Zweden, Rusland en Finland en aan de kustzijde aan de Noordzee, de Noordelijke IJszee en de Atlantische Oceaan. De kustlijn is maar liefst 25.148 kilometer lang en de totale oppervlakte van Noorwegen is 385.155 km². Er is geen tijdsverschil tussen Nederland en Noorwegen.

Feestdagen

Noorwegen heeft een nationale feestdag op 17 mei. Deze feestdag is gewijd aan de Noorse grondwet. Door het hele land zijn er kinderparades en de blaaskaper van de koninklijke wacht marcheert door de straten van Oslo. In Noorwegen viert men op 29 juli Sint Olav. Dit is de sterfdag van koning Olav, de schutspatroon van Noorwegen. Hij was voor de verbreiding van het Christendom. Op 27 november is het ‘niet-winkeldag’ in Noorwegen. Deze feestdag keert jaarlijks terug op de zaterdag na Thanksgiving.

Wist u dat?

Veel Noren die niet in de stedelijke gebieden dagelijks hun vlag buiten hangen. Ook hebben de fjorden van Noorwegen prijzen gewonnen. Deze prijzen wonnen ze omdat ze ‘zo mooi’ zijn. Ook grappig om te weten is dat de welbekende trollen die ook in films en dergelijke voorkomen in Scandinavië zijn verzonnen.

Cultuur in Noorwegen

Gelijkheid en overleg zijn in de Noorse samenleving ontzettend belangrijk. Arbeidsonrust komt haast niet voor. Op muziekgebied heeft Noorwegen als grootste componist Edvard Grieg. Zijn werk was gebaseerd op Noorse volksmuziek. Ook heeft Noorwegen een eigen traditionele klederdracht. De zogeheten Bunads. Elke Noorse streek heeft zijn eigen Bunad. De bevolking draagt deze kledij vol trots bij speciale gelegenheden. Zo wordt de Bunad gedragen bij doopdiensten, op de nationale feestdag 17 mei en bij bruiloften. Noorwegen is het land van de vis. Dit is ook niet verwonderlijk gezien de zeeën waar Noorwegen aan grenst. Er zijn dan ook diverse visspecialiteiten. Zo kunt u tijdens uw groepsreis Noorwegen genieten van vis die is gekookt, gestoofd, gemarineerd of gerookt krijgen. Vlees speelt echter ook een belangrijke rol in de Noorse keuken. Veel gebruikt vlees voor de typisch Noorse gerechten is eland-, lams- of rendiervlees. Noorwegen heeft ook een nationaal gerecht, kjøttkaker. Dit zijn een soort gehaktballetjes.

Toeristen

De Noren zijn vriendelijk en behulpzaam tegenover toeristen. Er zijn in de steden genoeg restaurants of terrasjes die u kunt aandoen gedurende uw groepsreis Noorwegen. Het leidingwater is te drinken en gratis te verkrijgen in de restaurants en bars. Het wordt wel gewaardeerd wanneer u hier ook nog iets bij bestelt en u dus niet alleen water nuttigt. In Noorwegen zult u ook diverse sieradenwinkels vinden, maar ook winkels waar u bijvoorbeeld rendier of geitenhuiden kunt kopen, bont, glaswerk, beschilderde houten artikelen, keramiek en tin kunt kopen. Het eten en drinken is in Noorwegen duurder dan in Nederland. Alcoholische waren zijn behoorlijk duurder dan dat u hier gewend bent dus het is verstandig hier rekening mee te houden wanneer u een groepsreis Noorwegen doet.

Klimaat in Noorwegen

In Noorwegen zijn drie verschillende klimaten. Er is een zeeklimaat langs de westkust, achter de bergen is een vochtig klimaat waar de verschillen in temperatuur groter zijn tussen de winter en zomer. In het Noorden is een toendraklimaat. Hier is het droog en in de zomer kunnen hoge temperaturen voorkomen. In de winter kunnen extreem lage temperaturen voorkomen.

Beste vakantieperiode Noorwegen

De beste periode voor een groepsreis Noorwegen is in de maanden juni, juli en augustus. Het komt namelijk veel voor dat de wegen in de overige maanden zijn afgesloten vanwege sneeuwval.

Vaccinaties

Het is niet nodig om vaccinaties te halen wanneer u een groepsreis Noorwegen gaat maken.

Reisdocument en visum

Om Noorwegen binnen te komen heeft u geen visum nodig aangezien ze zijn aangesloten bij de Schengen-overeenkomst. Uw paspoort moet om binnen te komen nog geldig zijn tot u weer terug bent in Nederland.

Baggage

De hoeveelheid bagage is afhankelijk van de manier van reizen en de soort reis die u gaat maken. Wanneer u bijvoorbeeld een trektocht wilt maken is het aan te raden alleen het hoognodige mee te nemen. Gaat u op een wat luxere vakantie dan kunt u meer meenemen. Wanneer u met het vliegtuig reist, mag u gemiddeld zo’n 20 kilo bagage meenemen, dit is echter wel afhankelijk van de maatschappij dus dit kunt u het beste navragen bij uw reisorganisatie.

Elektriciteit

Het voltage in Noorwegen is 230 volt. Het is dus niet nodig om een wereldstekker mee te nemen. De stekkers die wij hier kennen zijn hiervoor prima geschikt.

Eten en drinken

Het kraanwater is in Noorwegen prima te drinken. Het is overbodig om flessen bronwater te kopen. In de restaurants is het gebruikelijk om 5 tot 10% fooi te geven. Wanneer u naar een bar gaat is dit niet noodzakelijk, een beetje kleingeld voldoet hier prima.

Geld

Men betaalt in Noorwegen met de Noorse Kroon. Op dit moment is een kroon rond de 12 eurocent waard. In Noorwegen kunt u gewoon pinnen. Er zijn ruim 1300 pinautomaten waar u geld kunt opnemen en bij ruim 12.000 verkooppunten kunt u betalen met een pinpas met het Maestro-logo. Waar u op moet letten is de openingstijden van de banken, deze verschillen namelijk per stad.

Veiligheid

Noorwegen is over het algemeen veilig. Blijft u echter wel op uw waardevolle spullen letten in verband met zakkenrollers. Wanneer u door de natuur wandelt of bergsporten beoefent, let dan goed op uw eigen veiligheid. Zorg dat u niet te dicht bij afgronden en dergelijke komt, er staan namelijk geen hekken en geen waarschuwingsborden. Mocht u een auto huren en gaan rijden is het belangrijk om goed op de weg te letten aangezien er rendieren of elanden over kunnen steken.

Offerte groepsreis Noorwegen? Klik hier