Groepsreizen Schotland

Groepsreizen Schotland

Samen met Engeland, Noord-Ierland en Wales vormt Schotland een staat, het Verenigd Koninkrijk. In het zuiden grenst Schotland aan Engeland, het oosten aan de Noordzee en het noorden en westen aan de Atlantische Oceaan. Er behoren 186 bewoonde en ongeveer 600 onbewoonde eilanden tot Schotland. De meeste liggen voor de westelijke en noordelijke kust. Officieel gezien is Schotland geen land omdat ze geen onafhankelijke staat zijn, maar het is wel een begrensd gebied met een eigen politieke identiteit, vandaar dat Schotland vaak wel als land gezien wordt. Schotland heeft zijn naam te danken aan de Latijnse naam ‘Scoti’. Pas sinds de late middeleeuwen is de naam gewijzigd in Schotland. Volgens de legende werd de nationale vlag van Schotland (het Andreaskruis) al in de negende eeuw gebruikt. Dit maakt de Schotse vlag tot de oudste nationale vlag ter wereld. De officiële taal is Engels, maar in het westen en noorden wordt nog veel Gaelic gesproken. Gezien de geschiedenis van Schotland zijn er diverse kastelen te bezichtigen, maar Schotland heeft ook veel botanische tuinen die het bekijken meer dan waard zijn. Schotland staat bekend als een van de mooiste bestemmingen ter wereld en heeft dit te danken aan de donkere diepe meren, de afgelegen valleien, de ontzettend zuivere lucht en fantastische vergezichten. Schotland heeft ook een eigen nationale drank en een nationaal gerecht. De drank is uiteraard whisky en het nationale gerecht is Haggis, wat een schapenmaag is die wordt gevuld met gekruide lever, havermeel, ui en slachtafval. Leuk om eens te proberen!

Advertenties van onze partners

Bezienswaardigheden in Schotland

Dit moet u gezien hebben op een groepsreis Schotland! Ten eerste de kastelen van Schotland en om daar mee te beginnen het Balmoral Castle, dit is het zomerverblijf van de Koninklijke familie. Dit kasteel staat bij Aberdeen en staat op een stuk grond van 260 km². Er zijn maar liefst vijftig werknemers in dienst. Van eind maart tot juli is een deel van dit kasteel en de tuinen opengesteld voor het publiek en in augustus verblijft de Koninklijke familie hier. Het is een prachtig kasteel om te zien en zeker het bezoeken waard. Het Dunvegan Castle stamt uit de veertiende eeuw en staat op het Schotse eiland Skye. Dit kasteel was de zetel van de clan Macleod en een groot aantal familiestukken en erfstukken van deze clan zijn in dit kasteel tentoongesteld. Ook het Balvenie Castle is een bezoekje waard. Dit kasteel is gebouwd in de dertiende eeuw en ligt in Glen Fiddich in de Schotse regio Moray. Het is sinds 1718 niet meer als residentie in gebruik en is geopend voor publiek. Ten tweede de Royal Botanic Garden Edinburgh. Dit is een botanische tuin en fungeert zowel als toeristische attractie als wetenschappelijke instelling. In 1670 werd deze tuin opgericht om medicinale planten te kweken. Binnen deze tuin zijn tal van bezienswaardigheden. Zo kunt u de turfwallen, bomentuin, rotstuin, Chinese helling, alpenweide en broeikassen bezichtigen. De broeikassen zijn onderverdeeld in tien klimaatzones met in elke zone specifieke planten uit dit gebied. Voor de natuurliefhebbers onder ons dus absoluut het bezoeken waard! Ten derde de Glasgow Botanic Gardens. Deze botanische tuin ligt aan de oever van de Kelvin en staat bekend om zijn broeikassen en collecties planen uit gematigde en tropische streken. De bekendste van deze broeikassen is de Kilburn Palace. Deze kas stamt uit het Victoriaanse tijdperk en hier worden onder meer Australische boomvarens, musa, Callistemon en soorten uit Rhododendron sect Vireya gehouden. In het open gebied worden bomen en struiken gehouden, hiertussen staat ook een 200 jaar oude es en een exemplaar van Fagus.

Natuur en landschap

Het landschap van Schotland wordt meestal verdeeld in drie gebieden, namelijk de Highlands, de Midland Valley en de Southern Uplands. De Midland Valley is over het algemeen vrij vlak en de valleien en delta’s van de rivieren Forth, Tray en Clyde vormen een vruchtbare strook tussen de Noordzee en de Atlantische Oceaan. Op wat bergmassieven na komt dit gebied niet boven de 122 meter uit. De Southern Uplands bevat voornamelijk bergen, heuvels, visrijke rivieren en bosrijke dalen. De Highlands ligt grotendeels boven de 900 meter en dit zijn voornamelijk verlaten heide- en veen hoogvlakten. Langgerekte dalen, grillige granieten toppen en diepe meren wisselen elkaar hier af. De bossen in Schotland zijn voornamelijk loofbossen en Beukenbossen. Heidevelden zijn er in overvloed in Schotland en hier staat het dan ook om bekend. Gezien de afwisselende landschappen is de fauna erg uitgebreid. Er leven veel roofvogels in Schotland, zoals de steenarend, maar ook diverse zeevogels zoals alken, zeekoeten en drieteenmeeuwen. Ook de Schotse hooglanders zijn nog in Schotland te vinden, evenals reeën, shetland pony’s en eekhoorns. Waarschijnlijk komt u tijdens uw groepsreis Schotland oog in oog te staan met een van deze dieren!

Unieke bezienswaardigheden

Uniek in Schotland is het Falkirk-wiel. Dit is een draaiende scheepslift en ligt in centraal-Schotland. Het Forth and Clyde-kanaal en het Union-kanaal worden door deze lift verbonden en hierbij wordt een hoogte van 35 meter overbrugd. Dit is de enige roterende scheepslift ter wereld en wordt hierdoor beschouwd als een uniek kunstwerk. Bent u wel in voor iets unieks gedurende uw groepsreis Schotland dan is een bezoek aan deze lift zeker de moeite waard!

Algemene informatie Schotland

Schotland heeft 5.062.022 inwoners verspreid over een totale oppervlakte van 78.772 km². Schotland grenst in het zuiden aan Engeland, in het oosten aan de Noordzee en het noorden en westen grenzen aan de Atlantische Oceaan. Tot Schotland behoren nog 186 bewoonde en ongeveer 600 onbewoonde eilanden. De meeste hiervan liggen voor de westelijke en noordelijke kust. Het is in Schotland 1 uur vroeger dan in Nederland.

Feestdagen

De nationale feestdagen in Schotland zijn grotendeels hetzelfde als die in Nederland. Op 2 januari houdt men in Schotland ‘Bank Holiday’ en de eerste maandag in mei is ‘May Day’. De eerste maandag in augustus is ‘Summer Bank Holiday’ en op 26 december is ‘Boxing Day’.

Wist u dat?

De schotten de golfsport hebben uitgevonden.

Cultuur in Schotland

De meest voorkomende religies in Schotland zijn Protestants en Rooms-Katholiek. Kenmerkend voor Schotland is de Schotse ruit, die wordt gebruikt als patroon voor de Schotse rok, ook wel kilt. De kilt zoals wij deze nu kennen deed zijn intree rond 1800 en bij officiële gelegenheden komt het vaak voor dat de mannen gekleed zijn in de schotse rok. De doedelzak is ook typisch Schots. Elk zichzelf respecterend dorp telt ten minste een doedelzakband. Bij festiviteiten, officiële gelegenheden en protestacties wordt de doedelzak op grote schaal gebruikt. De nationale drank is uiteraard de Whisky. Men stookt al meer dan 500 jaar whisky in Schotland en de beste whisky’s zijn dan ook hier te vinden. Grote delen van de Schotse eilanden en Hooglanden zijn afhankelijk van de productie van whisky en dit is het op een na belangrijkste exportproduct van Schotland. Het nationale gerecht van Schotland is Haggis. Dit is een schapenmaag gevuld met gekruide lever, havermeel, ui en slachtafval. Geserveerd met aardappelpuree en gestampte rapen is dit volksvoedsel de afgelopen jaren sterk in de mode geraakt. Wellicht iets voor u, tijdens uw groepsreis Schotland? In de grote steden is het zelfs mogelijk om een vegetarische variant te krijgen.

Toeristen

De inwoners van Schotland staan er om bekend ontzettend gastvrij te zijn en prettig in de omgang. Het is een behulpzaam volk. Het wordt afgeraden om kraanwater te drinken in Schotland. Mineraalwater is overal verkrijgbaar. In de Schotse keuken ligt de nadruk op de versheid van producten. Er zijn uiteraard ook fastfoodketens maar de lokale restaurants laten u het echte Schotse eten proeven. Waar Schotland bekend om staat is uiteraard de whiskey, de beste soorten zijn hier te vinden. Ook kunt u bij diverse distilleerbedrijven een kijkje nemen bij het productieproces van deze drank. Wanneer u uit eten gaat, zijn de fooien meestal al bij het totale eindbedrag inbegrepen. Wanneer dit niet het geval is en u tevreden bent over de service is een fooi van 10% tot 15% gebruikelijk.

Klimaat in Schotland

Het klimaat in Schotland wordt sterk beïnvloedt door de Atlantische Oceaan. In de winter is het koud op de hoogvlaktes en wat zachter in de lager gelegen delen. In januari is de gemiddelde temperatuur tussen de 3 en 5 graden en ’s nachts ligt de temperatuur onder het vriespunt. De hoger gelegen bergen zijn gedurende maanden met sneeuw bedekt. De zomers zijn in Schotland vaak koel, in juli is het gemiddeld 13 tot 15 graden, alhoewel het in de middag op kan lopen tot boven de 20 graden. Warmer dan 24 graden zal het zelden zijn. In de westelijke bergachtige gebieden valt de meeste regen. Juli tot en met november zijn de natste maanden in Schotland, alhoewel januari ook vaak te kampen heeft met neerslag. Op de Schotse eilanden is het klimaat weer een beetje anders. Ten westen van het Isle of Mull liggen de eilanden Coll en Tiree. Deze eilanden liggen in de open Atlantische Oceaan en van alle eilanden van Schotland staan deze twee bekend als de zonnigste. Het eiland Arran heeft een vrij mild klimaat en hier groeien zelfs palmbomen.

Beste vakantieperiode Schotland

De beste vakantieperiode voor een groepsreis Schotland is van februari tot en met juni. U bent dan nog voor het regenseizoen en de temperaturen zijn niet al te hoog. Zo kunt u onbelemmerd heerlijk genieten van het landschap en de diverse mogelijkheden die dit prachtige land u bieden gedurende uw groepsreis Schotland.

Vaccinatie

Wanneer u naar Schotland gaat zijn vaccinaties niet nodig.

Reisdocument en visum

Wanneer u een groepsreis Schotland maakt, heeft u een Nederlands paspoort of identiteitskaart nodig die nog tenminste geldig is tot de datum waarop u terugkeert naar Nederland. Een visum is niet nodig.

Bagage

De maximale hoeveelheid bagage is meestal 20 kilo per persoon. Dit kan echter verschillen per reisorganisatie dus het is verstandig dit van tevoren even na te vragen.

Elektriciteit

In Schotland is de netstroom 240 Volt. Er wordt gebruik gemaakt van driepolige stekkers dus u heeft een driepolige adapterstekker nodig om uw elektrische apparaten te kunnen gebruiken of op te laden.

Eten en Drinken

Het drinken van kraanwater in Schotland is af te raden. Het is verstandig om flessen mineraalwater te kopen voor consumptie of voor het tandenpoetsen. Deze zijn overal verkrijgbaar. In de grote steden zijn restaurants in alle prijsklassen te vinden en in vergelijking met Nederland vallen de prijzen mee. Waar het in de schotse keuken voornamelijk om draait is de versheid van producten. U kunt er dus van uit gaan dat alles wat u krijgt voorgeschoteld vers is. De nationale drank is whisky en het nationale gerecht is Haggis, wat een schapenmaag is die wordt gevuld met gekruide lever, havermeel, ui en slachtafval. Hiervan is in de grote steden ook een vegetarische variant te krijgen.

Geld

De Schotten betalen met ponden en pence. De schotse biljetten worden af en toe buiten Schotland geaccepteerd, maar het is verstandig deze voor vertrek in te wisselen. In de grote steden kunt u ook betalen met euro’s. Een euro is ongeveer 0,91 pond waard. De banken zijn maandag tot en met vrijdag geopend van half tien ’s morgens tot en met half vijf ’s middags. Deze tijden kunnen echter verschillen aangezien de banken dit zelf bepalen. U kunt pinnen bij de banken of bij ATM’s. Fooien zijn bij taxi’s, hotels en dergelijke inbegrepen. Wanneer dit niet het geval is, is het gebruikelijk om een fooi van 10% tot 15% te geven.

Veiligheid

Let op zakkenrollers, laat uw waardevolle spullen niet in het zicht achter maar houd deze bij u of berg ze op in een kluis. In de periode april tot en met oktober leven de Midges in Schotland. Dit zijn kleine muggen en leven in grote getale. Ze lijken onschuldig maar zijn dit niet, er is namelijk geen tegen middel voor de steken. Het is aan te raden uit de buurt van deze diertjes te blijven en vaak helpt het al om gewoon een paar meter verder te gaan lopen.

Offerte groepsreis Schotland? Klik hier