Groepsreizen Turkije

Groepsreizen Turkije

Turkije heet officieel ‘De Republiek Turkije’. Turkije ligt grotendeels in Azië op het schiereiland Klein- Azië, tussen de Zwarte Zee en de Middellandse zee. Het land wordt vaak tot Europa gerekend vanwege culturele en politieke redenen. Istanbul is de hoofdstad en het deel van Turkije wat ten westen ligt van deze stad ligt in Europa. Aangezien Turkije in twee werelddelen ligt, is er een grens. Deze grens is natuurlijk en bestaat uit de Bosporus, de Zee van Marmara en de Dardanellen. Deze natuurlijke grens verbindt de Zwarte Zee met de Middellandse Zee. Turkije grenst in het noordwesten aan Bulgarije, in het noordoosten aan Georgië, in het oosten aan Azerbeidzjan, Armenië en Iran, in het zuidoosten aan Syrië en Irak en in het westen aan Griekenland.

Advertenties van onze partners

In Turkije is er een strikte scheiding tussen staat en geloof. De Islam is het meest voorkomende geloof in Turkije en ondanks de scheiding heeft dit op het platteland nog een uitermate grote invloed op het maatschappelijke leven. De Turkse keuken is over het algemeen erg gezond. De gerechten zijn gebaseerd op verse groenten, gegrild vlees, veel verschillende soorten salade, yoghurtsauzen en vers fruit. Tijdens uw groepsreis Turkije zal u verrast zijn over de diversiteit van deze keuken en manieren van bereiding. Turkije kent een geschiedenis van diverse culturen en dit is in veel steden nog goed terug te zien. Deze geschiedenis zorgt er voor dat er in Turkije voor toeristen genoeg te beleven valt en veel te zien is. Zo kunt u een bezoekje brengen aan een van de vele musea, kerken of ruïne steden, maar wanneer u door een willekeurige stad loopt zult u zien dat ook daar nog ontzettend veel te zien is uit de historie van het land. De officiële taal is Turks, maar in de grotere steden spreken veel mensen ook Duits, Engels of Frans. Wanneer u tijdens uw groepsreis Turkije de kleinere dorpen bezoekt en verder het land in trekt zal het communiceren wat lastiger verlopen. Een klein woordenboekje meenemen kan een hoop schelen en bovendien vinden de locale inwoners het geweldig als u probeert wat Turkse woorden uit te spreken.

Bezienswaardigheden in Turkije

Dit moet u gezien hebben op een groepsreis Turkije! Wanneer u een groepsreis Turkije maakt is het een aanrader om een bezoek te brengen aan de stad Aspendos. Deze stad dateert uit 1000 voor Christus en is op een handige locatie gebouwd. Hier was namelijk een van de weinige natuurlijke havens van de Pamphylische kust en lag beschut door de dubbele heuvel van de stad. Wanneer u in Aspendos bent is het leuk om het Romeinse theater te bezichtigen, wat vroeger plaats bood aan 20.000 man. Ook kunt u hier de Acropolis zien,waar ruines liggen van de vroegere bouwwerken en aan de zuidkant van de heuvel ligt de belangrijkste toegangspoort van de 4. Ook het Nympheum is nog bewaard gebleven, de 32 meter lange wand staat nog. Op dit moment zijn er tien uitsparingen te zien op de wand van dit bronnenheiligdom, hier stonden vroeger de beelden. Van alle steden ter wereld is Istanbul een van de meest historische. Zo is deze stad de hoofdstad geweest van drie van de grootste rijken uit de geschiedenis, namelijk het Romeinse Rijk, het Byzantijnse Rijk en het Ottomaanse Rijk. Het feit dat deze stad zoveel historie heeft, is goed terug te zien. Het Kopkapi paleis, de Süleymaniye moskee, Aya Sofia, de Chorakerk, het Hippodrome, Yerebatan Sarniçi, de Galatoren, het Dolmabahçe paleis, de Grand bazaar, de Egyptische bazaar en de Blauwe Moskee, u vindt ze allemaal in Istanbul. Dit zijn stuk voor stuk prachtige bouwwerken die een enorme indruk achterlaten. Wanneer u tijdens uw groepsreis Turkije graag nog wat archeologische opgravingen wilt bekijken is het Archeologisch museum in Istanbul ook een leuke locatie voor een middagje uit. Ook kunt u door middel van een rondvaart over de Bosporus de stad bewonderen, vanaf de grens tussen het Europese en Aziatische deel. Pamukkele is een klein plaatsje ten noorden van de stad Denizli. Dit plaatsje heeft zijn naam, ‘katoenen kasteel’ te danken aan een uniek natuurfenomeen en staat bekend om de prachtige witte kalksteenterrassen. Deze zijn ontstaan doordat koolzuur- en calciumhoudend warm bronwater al eeuwen via de bergwand naar beneden stroomt. Door de warmte van het water slaat calciumcarbonaat neer en er worden dikke pakketten kalk afgezet langs de terrassen. De bergwand ziet er dan ook uit als een witte versteende waterval. Er wordt veel gebadderd in deze kalkwateren want het schijnt goed voor de huid te zijn. Het is het zeker waard om het eens te proberen tijdens uw groepsreis Turkije!

Natuur en landschap

Turkije heeft een ongekende variatie aan landschappen. Uitgestrekte steppen, hoge bergketens met eeuwige sneeuw, meren, rivieren, groene kuststroken en vruchtbare valleien zorgen ervoor dat dit land een waar paradijs is voor liefhebbers van de natuur. Aangezien de gebieden nogal van elkaar verschillen is de groei van planten ook per gebied verschillend. Zo is de Zwarte Zee kust begroeid met uitgestrekte wouden en theeplantages terwijl het gebied rond de Middellandse Zee kust begroeid is met dennenbossen, palmen en lage struiken. Langs de Egeïsche kust is de olijfboom een veel voorkomende boom en de Kaukasus is voornamelijk bedekt met ruige begroeiing. De Bosporus is in het voorjaar en in de herfst het gastoord van diverse trekvogels. Aalscholvers, pelikanen en roofvogels komen ook veel voor en broeden in Turkije. De kans is gering, maar het is ook mogelijk om tijdens een groepsreis Turkije wilde zwijnen, wolven, panters en bruine beren tegen te komen alhoewel de aantallen laag zijn. De zeeën rondom Turkije zijn voorzien van een rijke fauna, zo leven er zeebaarzen, tonijnen, inktvissen, zeeschildpadden en dolfijnen rond.

Unieke bezienswaardigheden

Izmir ligt in het westen van Turkije en is de op twee na grootste stad van Turkije. Dankzij de verwoestingen die een stadsbrand, een zware aardbeving en de Eerste Wereldoorlog hebben aangericht is van de oude stad weinig bewaard gebleven. De gebouwen die nog wel zijn overgebleven zijn zeker het bezoeken waard. Zo vindt u tijdens uw groepsreis Turkije de Konak Moskee, de Oude Agora, de Tempel van Artemis, en diverse musea zoals het Archeologisch museum, het Etnografisch museum, het Museum voor de beeldende kunst en het Ataturk museum in en nabij Izmir. In de omgeving van deze stad zijn ook meerdere ruïnesteden te vinden zoals Sardis, Priene, Pergamum, Efeze, Dudyma en Milete. Kortom, in en nabij Izmir valt genoeg te beleven!

Algemene informatie Turkije

Turkije heeft 76.805.524 inwoners en een totale oppervlakte van 783.562 km². Grenzend in het noordwesten aan Bulgarije, in het noordoosten aan Georgië, in het oosten aan Azerbeidzjan, Armenië en Iran, in het zuidoosten aan Syrië en Irak en in het westen aan Griekenland, ligt Turkije gedeeltelijk in Europa en gedeeltelijk in Azië. Deze grens tussen deze twee werelddelen is een natuurlijke en bestaat uit de Bosporus, de Zee van Marmara en de Dardanellen. Deze wateren verbinden de Zwarte Zee met de Middellandse Zee. Het is in Turkije een uur later dan in Nederland.

Feestdagen

Turkije heeft diverse nationale feest- en gedenkdagen. Zo wordt op 23 april de ‘Dag van het Kind’ gevierd. Kinderen nemen symbolisch plaats op de burgemeesterszetel zodat de politici worden herinnerd aan de toekomst van komende generaties. Op 19 mei is het ‘Jeugd en Sport Dag’ en op 30 augustus is het de ‘Dag van de Overwinning’ waarmee de overwinning op de Grieken in 1922 bij Dumpulinar wordt herdacht.

Wist u dat?

De tulpen die wij hier als Nederlands beschouwen komen officieel uit Turkije. Een ambassadeur van het rijk van Suyleman de Grote exporteerde de tulpen in 1554 naar Wenen en vanuit Wenen zijn ze naar Nederland gekomen.

Cultuur in Turkije

De grootste religie in Turkije is de Islam. Zo’n 96% van de bevolking hangt dit geloof aan. Turkije staat ook bekend om de beroemde theehuizen. Deze theehuizen zijn werkelijk overal te vinden, zelfs in de allerkleinste dorpjes. Oorspronkelijk waren dit ontmoetingsplaatsen voor de mannen, waar ze met vrienden een spelletje konden spelen. Tegenwoordig zijn de theehuizen voor zowel mannen als vrouwen open. De Turkse keuken is een van de drie beste keukens ter wereld. De gerechten zijn gezond en gebaseerd op gegrild vlees, veel verschillende soorten salade, verse groenten en fruit en yoghurtsauzen. De diversiteit van deze keuken maakt dat er voor ieder wat wils te krijgen is. De traditionele kleding van Turkije wordt eigenlijk alleen nog gedragen op bruiloften en feesten.

Toeristen

De Turkse bevolking is erg gastvrij en wanneer u wordt uitgenodigd om bijvoorbeeld een kopje thee te komen drinken en dit afslaat zullen sommige zich beledigd voelen. De inwoners zijn erg vriendelijk en zijn erg behulpzaam. U moet tijdens uw groepsreis Turkije ook niet vreemd opkijken als u door tal van verkopers wordt aangesproken en wordt uitgenodigd om een kijkje te nemen in hun winkel. Vaak proberen ze u wat producten aan te praten, maar het toerisme groeit en de bevolking leert dat dit niet altijd positief uitpakt. In Turkije zijn tal van restaurants en cafés, wanneer u hier iets gaat eten of drinken dan is een fooi van 5% tot 10% gebruikelijk, de lonen zijn redelijk laag en er wordt vaak op een fooi gerekend.

Klimaat in Turkije

In Turkije vertoont het klimaat vrij grote verschillen die samenhangen met de hoogte en de ligging ten opzichte van de zee. In het Zwarte Zeegebied heerst een mild klimaat, de winters zijn zacht en de zomers ook. Het zuiden en westen hebben warme zomers en milde maar vochtige winters en in het binnenland heerst een landklimaat. De zomers zijn hier heet en droog en de winters streng. Aan de Turkse Rivièra heerst een mediterraan klimaat met hete droge zomers.

Beste vakantieperiode Turkije

De beste vakantieperiode voor uw rondreis Turkije is afhankelijk van uw doel en of u goed tegen de warmte kan of niet. Om naar de zuidkust te gaan is de beste periode vanaf april tot en met oktober, maar in juli en augustus kan de temperatuur aardig oplopen. In de wintermaanden is het in dit gebied ook prima vertoeven. In het Zwarte Zeegebied is de temperatuur het hele jaar door aangenaam en de Turkse Rivièra is ’s zomers vrij warm, dus dan is het aan te raden om voor of na de zomer naar dit gebied te reizen.

Vaccinatie

Wanneer u een groepsreis Turkije gaat maken zijn vaccinaties niet verplicht. Er wordt echter wel aangeraden om vaccinaties te nemen tegen DTP en Hepatitis A.

Reisdocument en visum

Om in Turkije binnen te komen heeft u een paspoort of identiteitskaart nodig die nog minstens drie maanden geldig is bij terugkomst in Nederland. Ook moet u een visum kopen bij de douane in Turkije. Dit visum is 3 maanden geldig en kost tien euro.

Baggage

De maximale hoeveelheid bagage is over het algemeen twintig kilo per persoon. Dit kan echter verschillen per maatschappij, het is dan ook aan te raden vooraf bij uw reisorganisatie te informeren naar de precieze hoeveelheid.

Elektriciteit

In Turkije is de stroomspanning 220 Volt en de stopcontacten zijn hetzelfde als in Nederland.

Eten en Drinken

Het water dat in Turkije uit de kraan komt is niet geschikt om te drinken. Ook ijsblokjes zijn gemaakt van kraanwater dus het is aan te raden deze af te slaan wanneer u ergens wat gaat drinken. Flessen bronwater zijn overal te koop. Het eten in Turkije is gezond en gevarieerd. Wanneer u uit eten gaat of ergens wat gaat drinken is een fooi van 5% tot 10% gebruikelijk. Thee is de nationale drank van Turkije, maar koffie kunt u ook geregeld tegenkomen.

Geld

In Turkije betaalt men met de Turkse Lira (YTL) en 1 euro staat gelijk aan ongeveer 2,09 Turkse Lira. In de grote steden en toeristische gebieden kunt u ook met euro’s betalen. Ook zijn er ATM’s in de grote steden waar u kunt pinnen. In de meeste hotels, winkels, supermarkten en restaurants kunt u betalen met uw creditcard. De banken zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van half negen ’s morgens tot en met twaalf uur ’s middags en vervolgens van half twee ’s middags tot vijf uur ‘s middags. Het is gebruikelijk om bij restaurants en cafes een fooi te geven van 5% tot 10%. Wanneer u met de taxi reist, zal omhoog afronden al voldoende zijn, maar een fooi is uiteraard altijd welkom. Wanneer u gaat shoppen in Turkije is het belangrijk om af te dingen. De verkopers willen verdienen en zullen een hogere prijs vragen dan wat het product werkelijk waard is. Oefening baart kunst en u zult merken dat zodra u dit systeem doorheeft het zelfs leuk wordt.

Veiligheid

De criminaliteit in Turkije is relatief laag, maar zakkenrollers komen overal voor. Het is dus aan te raden om waardevolle spullen niet open en bloot ergens in het zicht neer te leggen maar hou deze bij u of stop uw spullen in een kluis.

Offerte groepsreis Turkije? Klik hier