Groepsreizen Zuid-Afrika

Groepsreizen Zuid-Afrika

Zuid Afrika heet officieel ‘De republiek van Zuid Afrika’. Zuid Afrika is het meest zuidelijk gelegen land van het werelddeel Afrika. In het noorden grenst het aan Botswana, Zimbabwe en Namibië, in het oosten aan Swaziland en Mozambique, het westen grenst aan de Atlantische Oceaan en het oosten aan de Indische Oceaan. De staat Lesotho ligt geheel omsloten door Zuid Afrika. PERSOONLIJK ADVIES? Wanneer u een groepsreis Zuid Afrika maakt zult u versteld zijn van de natuur. Zuid Afrika heeft een officieel florarijk, waar er wereldwijd maar 6 van zijn, woestijnen, graslanden, steppen, savannen, bossen, mangroves, subtropische bossen, kortom in Zuid Afrika vindt u alles. Het is dan ook mogelijk om in Zuid Afrika op safari te gaan. In het noordoosten ligt het bekendste en grootste wildpark van Zuid Afrika, het Krugerpark. Dit park heeft een oppervlakte vergelijkbaar met de helft van Nederland en bijna alle diersoorten die in Afrika leven zijn hier wel te vinden. Zeker een bezoekje waard dus tijdens uw groepsreis Zuid Afrika! U kunt per bus, landrover of huurauto een tocht door dit park maken. Wanneer u naar Oudtshoorn doorreist zult u veel struisvogelkwekerijen tegenkomen. U kunt hier een bezoek aan brengen waarbij u van alles over deze diersoort leert en het is zelfs mogelijk om een ritje te maken op de rug van een struisvogel. Er worden veel talen gesproken in Zuid Afrika. Officieel gezien heeft dit land elf spreektalen en dit maakt dat het op India na de meeste officiële talen ter wereld heeft. De drie meest gesproken talen zijn Zoeloe (24% van de bevolking), Xhosa (18% van de bevolking) en Afrikaans (13% van de bevolking). Engels wordt ook veel gesproken, door 8% van de bevolking en behoort ook tot de officiële talen. Duits, Frans en Portugees worden ook wel gesproken maar behoren niet tot de landstalen van Zuid Afrika.

Advertenties van onze partners

Bezienswaardigheden in Zuid Afrika

Dit moet u gezien hebben op een groepsreis Zuid Afrika! Om te beginnen Johannesburg. Johannesburg wordt ook wel ‘Joburg’ genoemd. Van heel Zuid Afrika is Johannesburg de grootste stad, gelegen op 1500 kilometer in noordoostelijke richting van Kaapstad. Het vliegveld is 23 kilometer van het centrum van de stad verwijderd en in Johannesburg vindt u ook het Central Business District (CBD). Wanneer u tijdens uw groepsreis Zuid Afrika deze stad bezoekt moet u zeker een kijkje nemen in het Carlton Centre. Dit is een groot winkelcentrum met de Carlton Panorama, een hoge draaitoren die dagelijks van 9 uur ’s morgens tot 11 uur ’s avonds geopend is. Vanaf de vijftigste verdieping heeft u een prachtig uitzicht op de voorsteden, townships, de mijnen en de stad. De hoofdstad van Zuid Afrika is Kaapstad en gedurende uw groepsreis Zuid Afrika is het zeker aan te raden deze stad te bezoeken. De ligging van deze stad is fenomenaal, op de achtergrond ziet u de Tafelberg liggen. Deze berg is maar liefst 1086 meter hoog. U kunt er voor kiezen om zelf naar de top te wandelen, maar u kunt ook met de kabelbaan die u in 5 minuten naar de top zal brengen. Wanneer u deze berg bezoekt zal de diversiteit in planten u opvallen. Er leven tenminste 1470 inheemse plantensoorten en op de oostelijke helling van de berg liggen de Nationale Botanische tuinen. Wanneer u op de top van de berg bent en het is een beetje helder dan is het mogelijk om Robbeneiland te zien. Dit is het eiland waar Nelson Mandela jaren gevangen heeft gezeten. Als u in Kaapstad bent is het ook leuk om een bezoek te brengen aan de oude havenstad genaamd ‘the Waterfront’. Deze buurt heet tegenwoordig ‘de Victoria & Alfred Waterfront’ en is een van de meest bruisende buurten van deze prachtige stad. Hier zijn veel winkels te vinden, cafés, diverse bioscopen, het scheepvaartmuseum, markten en veel (vis)restaurants. Ook kunt u een bezoek brengen aan Two Oceans. Dit is een zeeaquarium wat op een moderne manier is gebouwd en er zijn maar liefst 3000 dieren te bezichtigen, tot pinguïns aan toe. Zeker een bezoek waard dus!

Het is ook leuk om eens een kijkje te nemen bij de wijnlanden Stellenbosch en Franschhoek. Hoewel de wijntraditie in Zuid Afrika nog niet zo oud is groeit de kennis en kwaliteit uitermate snel. Ten oosten van Kaapstad is een streek waar de omstandigheden voor wijnbouw uitermate geschikt. De samenstelling van de bodem is goed, er is genoeg neerslag en veel zon. In het centrum van dit gebied is Stellenbosch te vinden. Dit is een universiteitsstadje wat eigenlijk veel op Nederland lijkt, zo zijn er veel 18e en 19e eeuwse koloniale huizen te vinden. Franschhoek is een klein dorp waar veel terrasjes te vinden zijn en diverse trendy restaurants.

Natuur en landschap

Zuid Afrika heeft grote klimaatverschillen, het is dan ook niet verrassend dat de flora en fauna van dit land ontzettend uitgebreid is. Ook heeft Zuid Afrika een Florarijk. Hiervan zijn er maar zes op de wereld. Wat kenmerkend is voor dit gebied is dat de plantengroei sterk afwijkt van de soorten die in andere gebieden groeien. Hier kunt u tijdens uw groepsreis Zuid Afrika duizenden soorten vinden die nergens anders te vinden zijn. Het landschap van Zuid Afrika is ook zeer divers. Er zijn woestijnen, bergen, subtropische bossen, mangroves, steppen, savannes en graslanden voor. Deze diversiteit zorgt er mede voor dat het mogelijk is dat er zoveel verschillende soorten planten en dieren in dit land kunnen leven.

Unieke bezienswaardigheden

Wat absoluut een unieke bezienswaardigheid in Zuid Afrika is, is het Ukhahlamba National Park. Een absolute aanrader tijdens een groepsreis Zuid Afrika. Dit park heette eerst het Royal National Park en is verreweg een van de bijzonderste van het land. Het park beslaat een oppervlakte van ruim 240.000 hectare en er zijn veel diepe dalen en indrukwekkende bergpieken. Omgeven door de ongerepte wildernis is dit een plaatje om te zien. Er zijn goede wandelpaden aangelegd om het wandelen te vergemakkelijken. In dit gebied vindt u ook het Amphitheatre. Dit is een wand van basalt en gevormd als halve cirkel. Hij is maar liefst 1500 meter hoog en 6 kilometer breed. De indruk die deze wand op u zal maken wordt nog versterkt door de Tugela Falls. Dit zijn watervallen en ze zijn met hun 900 meter hoogte de op een na hoogste van de wereld. Absoluut een bezoek waard dus!

Algemene informatie Zuid Afrika

Zuid Afrika heeft 49.052.489 inwoners en ligt in het zuidelijkste puntje van het werelddeel Afrika. Het noorden van het land grenst aan Botswana, Zimbabwe en Namibië, het oosten aan Swaziland en Mozambique, het westen aan de Atlantische Oceaan en het oosten aan de Indische Oceaan. Ook ligt er in Zuid Afrika nog een vrijstaande staat, Lesotho die volledig omgeven door Zuid Afrika is. De totale oppervlakte van Zuid Afrika is 1.219.912 km². Wanneer in Nederland de wintertijd geld, is het in Zuid Afrika 1 uur later. Geldt in Nederland de zomertijd dan is er geen tijdsverschil.

Feestdagen

Op 27 april wordt in Zuid Afrika de African Freedom day gevierd, dit is een nationale feestdag. Op 16 juni is het de Dag van de jeugd. Deze dag draait om de herdenking van de scholierenopstand die plaatsvond in Soweto in 1976. Op 9 augustus is het in Zuid Afrika Nationale vrouwendag. Op 24 september is het de Dag van het cultureel erfgoed. Deze dag wordt de diversiteit van culturen, gewoonten, talen, tradities en gebruiken van Zuid Afrika gevierd.

Wist u dat?

In Zuid Afrika zijn de oudste voetsporen van de ‘homo sapiens’ gevonden. Deze sporen staan garant voor de ‘wieg van de mensheid’. Deze sporen zijn zo’n 117.000 jaar oud.

Cultuur in Zuid Afrika

In Zuid Afrika is het merendeel van de bevolking, zo’n 77%, christelijk. De twee officiële hoofdtalen zijn het Afrikaans en het Engels, maar 9 andere talen worden ook tot de officiële talen beschouwd. Het eten is gevarieerd. Zo kunt u bijvoorbeeld vlees, koosjer eten maar ook vegetarische maaltijden verwachten. De Zuid Afrikaanse keuken is ook beïnvloedt door de Aziatische en Europese keuken, wat het eten erg divers maakt. Wanneer u een groepsreis Zuid Afrika maakt zal de muziek u waarschijnlijk wel opvallen. De stijl die men in Afrika hanteert is namelijk zeer verschillend wanneer men het vergelijkt met de bij ons bekende Westerse muziekstijl. Bij de Westerse muziek spelen harmonie en melodie de belangrijkste rollen terwijl bij de Afrikaanse muziek het ritme het belangrijkste is. De muziek die men in Zuid Afrika produceert is in tegenstelling tot de Westerse muziek niet aan regels gebonden.

Toeristen

De Zuid Afrikanen zijn vriendelijk en beleefd tegen toeristen. Mannen begroeten elkaar met een firme handdruk en vrouwen geven elkaar een kus op de wang. Wanneer u tijdens uw groepsreis Zuid Afrika wat gaat eten bij een restaurant wordt er gewoon bestek geleverd, behalve bij pizza’s, burgers en ander fastfood, dit wordt met de hand gegeten. Echte gedragsregels zijn er niet. Wanneer u iets zou doen wat de locale bevolking niet waardeert, zal men u dit vertellen. Over het algemeen wordt het niet gewaardeerd wanneer u negatief over Zuid Afrika praat in bijzijn van de locale bevolking. De Zuid Afrikanen zijn een trots volk en ze zijn trots op wat ze tot nu toe hebben bereikt met hun land. Aangezien de Afrikaanse keuken ook beïnvloedt is door de Engelse, Duitse, Nederlandse, Maleisische, Portugese en Indiase keuken zullen er gerechten geserveerd worden die wellicht al bij u bekend zijn. Zo wordt er vaak ontbeten met pap, ’s avonds vaak vlees, maar kunt u ook minder bekende gerechten tegenkomen zoals Masonja, dit zijn gefrituurde wormen.

Klimaat in Zuid Afrika

Aangezien Zuid Afrika ten zuiden van de evenaar ligt zijn de jaargetijden precies andersom dan in Nederland. Zo begint de winter in juni en de zomer in december. Aan de oostkust van Zuid Afrika vindt u het warmste gebied. De temperatuur is hier gemiddeld 20,6°C en wordt hoog gehouden door de warme Agulhasstroom. In Kaapstad is de gemiddelde temperatuur 16,5°C. In het westen is het precies andersom, de Benguelastroom houdt de temperatuur in dit kustgebied laag. Het aantal zonuren is gemiddeld vrij hoog, zo heeft Pretoria ongeveer 3240 zonuren per jaar.

Beste vakantieperiode Zuid Afrika

Het hele jaar door kunt u prima reizen tijdens een groepsreis Zuid Afrika. In de winter is het wild goed te vinden, aangezien het in deze periode droog is en de dieren op zoek zijn naar water en de bomen zijn hun bladeren al kwijt. De temperatuur is in deze periode aangenaam terwijl het bijvoorbeeld ’s zomers in het Krugerpark op kan lopen tot 40 graden. Voor de strandliefhebbers is Zuid Afrika ook uitermate geschikt en het maakt niet veel uit wanneer u precies op reis gaat aangezien er het hele jaar door warme gebieden te vinden zijn.

Vaccinatie

Vaccinaties zijn voor uw groepsreis Zuid Afrika niet vereist. Het is wel aan te raden om antimalaria preparaten te gebruiken wanneer u naar bepaalde gebieden gaat zoals wildparken. Uw huisarts kan u hier meer over vertellen.

Reisdocument en visum

Wanneer u naar Zuid Afrika reist moet uw paspoort nog minimaal 30 dagen geldig zijn na terugkomst in Nederland. Wanneer u in het bezit bent van een Nederlands paspoort is een visum niet verplicht tenzij u langer dan 90 dagen in Zuid Afrika verblijft.

Bagage

Over het algemeen is 20 kilo aan bagage de maximum hoeveelheid afhankelijk van uw vliegmaatschappij. In Zuid Afrika passen harde koffers vaak niet in de kofferbak, het is verstandig om een trolley of gewone zachte tas mee te nemen en deze af te sluiten met hangslotjes. Ook is het verstandig om zowel warme als koele kleding mee te nemen aangezien het ‘s nachts aardig af kan koelen.

Elektriciteit

230 volt is het meest voorkomende in Zuid Afrika. Het is noodzakelijk een verloopstekker te gebruiken wanneer u bijvoorbeeld uw telefoon wil opladen. Het is aan te raden deze voor vertrek al aan te schaffen zodat u niet voor verassingen komt te staan.

Eten en drinken

Het water uit de kraan is te drinken, maar wanneer u bijvoorbeeld vindt dat het niet lekker smaakt kunt u overal ook flessen mineraalwater kopen. Past u op met het eten kopen wat langs de kant van de weg verkocht wordt, onze magen zijn hier niet tegen bestand. Wanneer u fruit koopt moet u dit eerst goed wassen voor u het nuttigt.

Geld

In Zuid Afrika betaalt men met de rand (ZAR). Een euro is ongeveer 10,13 rand waard. Het wisselen van uw geld kunt u het beste bij de banken doen. Deze zijn doordeweeks geopend van 9 uur ’s morgens tot half 4 ’s middags en op zaterdag van half 9 ‘s morgens tot 11 uur ’s morgens. In de grote steden worden creditcards geaccepteerd, pinnen met uw Europese pinpas kan alleen bij de daarvoor bestemde ATM automaten. Wanneer u gaat tanken moet dit contant betaald worden. Het is een gewoonte van oudsher om voor sommige diensten een fooi te geven, of u dit werkelijk doet of niet is verder geheel aan u. Afdingen kan maar alleen bij kleine winkels of locale markten. De grote winkels hebben vaste prijzen.

Veiligheid

Ook in Zuid Afrika komt diefstal voor en zakkenrollers zijn er ook. Het is daarom aan te raden om waardevolle spullen niet in het zicht te laten liggen of te dragen. U kunt bijvoorbeeld uw waardevolle papieren in een buiktasje doen. Ook is het aan te raden hier van tevoren een kopie van te maken en deze ook bij u te dragen.

Offerte groepsreis Zuid Afrika? Klik hier